LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Povezanost Hrvatske i Mađarske

Na Kampusu otvorena izložba o mađarskoj kulturi

Izložba je organizirana u svrhu zbližavanja kultura i razumijevanja, a od ove godine studenti mogu upisati mađarski kao izborni jezik.

Izložba je organizirana u svrhu zbližavanja kultura i razumijevanja, a od ove godine studenti mogu upisati mađarski kao izborni jezik.

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci 4. listopada 2021. otvorena je izložba Nije samo rigojanči... Istaknute vrijednosti Mađarske.

Autorica je Eszter Baričević Tamaskó, lektorica za mađarski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. 

Autorica je izjavila kako će se izložbom mađarski jezik moći približiti lokalnom stanovništvu, a naziv dolazi od mađarskog kolača.
– Više tisuća Mađara dolazi u Rijeku i okolicu svake godine, no Riječani rijetko putuju u Mađarsku te relativno malo znaju o njoj. Između Mađarske i Rijeke postoje mnoge poveznice, a među njima je i zaboravljeni pa nedavno opet oživljeni kolač, rigojanči. Otud i naziv izložbe. Fokus izložbe je na mađarskim gastronomskim vrijednostima, no doći će tu do izražaja i one druge možda manje poznate vrijednosti poput kvalitetne zabave i istaknutih znanstvenih dostignuća. Tako će se na plakatima moći saznati informacije poput: koja je paprika najljuća ili što se dobije u Mađarskoj kad se naruči gulaš (što nema veze s gulašem u Hrvatskoj) itd.  Kako bi se ovaj tajanstveni jezik približio lokalnom stanovništvu, a posebno studentima, na svakom je plakatu par osnovnih izraza na mađarskom jeziku.
Uvaženi gost otvaranja izložbe bio je János Dezső, prvi savjetnik u Veleposlanstvu Mađarske i ravnatelj Instituta Liszt, Mađarskog kulturnog centra u Zagrebu. Izjavio je kako je Rijeka Mađarima posebno draga jer je nekada predstavljala mađarska vrata prema moru i svijetu te kako se nada da će izložba doprinijeti boljem međusobnom poznavanju i razumijevanju.

Od ove akademske studenti na Sveučilištu u Rijeci mogu upisati mađarski jezik kao izborni predmet, a već ga je ove godine upisalo 24 studenata.

Nakon otvorenja izložbe moglo se otići u razgledavanje i degustaciju autohtonih mađarskih proizvoda, a izložba je otvorena do 13. listopada 2021.
FOTO: PIXABAY