LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
20. Motovun film festival u suradnji s Islandom

Na filmskom brdu i ove nas godine očekuje bogat program

Rođendanski Motovun film festival ove godine će donijeti mnoštvo dobrih filmskih naslova, a partner filmaš je Island.

Rođendanski Motovun film festival ove godine će donijeti mnoštvo dobrih filmskih naslova, a partner filmaš je Island.

Ako ste do sada uživali u gledanju filmova pod zvijezdama s dragom osobom, nema razloga da to ne činite i pod motovunskim nebom. Naime, u razdoblju od 25. do 29. srpnja ove godine održava se dvadeseti Motovun film festival. Kao i svake godine, tradicija se nastavlja produkcijama filmova iz svjetske produkcije i dobitnika prestižnih filmskih nagrada. Tako će publika moći uživati u djelima sa svjetski popularnih festivala, kao što je onaj u Cannesu, ali i neotkrivenim i malo poznatim draguljima kinematografije, koje na ovaj način organizatori žele približiti široj publici.

Posebno su ponosni na činjenicu da je u pretežno muškoj profesiji, kao što je režija, ove godine postignut gotovo jednak omjer muških i ženskih redatelja. Tome svjedoče filmovi Vestern, Zoologija i Rastroj, koje će gledatelji imati prilike vidjeti. Uz postignutu ravnopravnost ovogodišnju je nagradu Maverick, za borbu protiv struja industrije i kompromisa, također osvojila žena, Agnieszka Holland. 

― Nijedan od filmova nije izabran zbog političke korektnosti nego zato što su dobri ― naglasio je direktor festivala Igor Mirković.

Direktor je predstavio i partnere filmaše. Radi se o Islandu, državi koja u posljednje vrijeme postiže zavidne uspjehe na polju kinematografije. Tako je ovim partnerstvom spojen krajnji sjever i jug Europe.

― Na Islandu ljudi nerijetko vjeruju u vilenjake, u Istri vjekovima žive legende o dobrim divovima i sigurni smo da će spoj tih dviju bajkovitih zemalja napraviti dobar program. S Islanda nam dolazi puno filmova i ponajveća imena tamošnje filmske industrije ― objasnio je Mirković.

Ekipa organizatora ovaj pothvat naziva Istrand, spajajući tako imena obiju lokacija. Uz glavni, Istrand i Izopaćena umjetnost 2.0, bit će i prateći programi.
Izopačena umjetnost 2.0 propitkivat će ograničavanje slobode umjetničkog izražavanja u kojima autoritarni režimi i ekstremni konzervativci nameću kriterije po kojima je nešto prihvatljivo, a nešto ne. Ovaj program uključuje desetak filmova koji govore o zatvorenim umjetnicima, zabranjenim umjetnicima, umjetnicima u otporu, ali i okrugli stol u koji će se uključiti sudionici iz dvanaest zemalja. 

FOTO: Motovun Film festival PR; Igor Mirković i Milena Zajović
 
U programu su i dva filma vezana uz Istru i Motovun. Kratki Izlet Igora Bezinovića djelomično je snimljen upravo na festivalu, a svjetsku je premijeru imao na uglednom festivalu u Rotterdamu. Belieberi Tee Lukač snimljen je na nekoliko istarskih lokacija. Film namijenjen mlađoj publici otkriva kako u Istri nisu samo pojedinačni obožavatelji ovog svjetski poznatog pjevača već je to prava utvrda obožavatelja. 

― Film nam je pokazao da se ne radi samo o regiji Livija Morosina i Gustafa, nego i o najtvrđoj bazi fanova Justina Beibera, čiju neobičnu supkulturu prikazuje ― dodala je Milena Zajović, jedna od selektorica programa.

Kako bi sve ovo ostalo u granicama studentskog budžeta, iznimno, do 10. srpnja traje akcija na pakete ulaznica. Naime, Sve po 15 kuna, koji uključuje 10 ulaznica, svaku po cijeni od 15 kuna za 10 različitih projekcija koje možete sami odabrati. Također, organizatori su se i ove godine pobrinuli za one koji ne znaju kako doći do Motovuna. Organizirani prijevoz bit će od Zagreba i natrag, a ako ne želite kampirati moguća je i organizacija smještaja.

Paket Sve po 15 kuna i ostale pakete moguće je kupiti online putem sustava Ulaznice.hr

FOTO: MOTOVUN FILM FESTIVAL PR