LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Književna scena

Na 18. Festivalu europske kratke priče raspravljat će se o potrebi za pričanjem

Zanimljiv Festival europske kratke priče održat će se u Rijeci i Zagrebu od 2. do 7. lipnja. U samom je fokusu festivala istraživanje ljudske potrebe za pričanjem.

Zanimljiv Festival europske kratke priče održat će se u Rijeci i Zagrebu od 2. do 7. lipnja. U samom je fokusu festivala istraživanje ljudske potrebe za pričanjem.

Uživamo li jednaka prava i mogućnosti da ispričamo svoju priču? Jesmo li kao pojedinci i društvo spremni čuti priče drugih? O ovim i mnogim drugim pitanjima raspravljat će se na ovogodišnjem 18. Festivalu europske kratke priče, koji će se održati od 2. do 7. lipnja u Zagrebu i Rijeci s temom Homo narrans.

U samom fokusu festivala bit će – potreba za pričanjem. Naime, čovjek kao biće koje pripovijeda oduvijek manevrira unutar mnoštva priča. Samo razumijevanje tuđih priča, kao i pomicanje granica onoga što smo spremni čuti, razumjeti, predstavlja mjeru našeg shvaćanje nove, moderne Europe i svijeta u kojem danas živimo.

Kako organizatori ističu, programska je posebnost ovog festivala dovesti u Hrvatsku najznačajnija imena suvremene europske književne scene te osmisliti manifestaciju koja bi se svojom atraktivnošću i ozbiljnošću pretvorila u jedan od središnjih književnih događaja u Hrvatskoj, u čemu, sudeći po reakcijama domaćih i stranih posjetitelja i medija, ovaj festival i uspijeva.

Na dosadašnjih 17 izdanja Festivala europske kratke priče ugošćeno je više od 300 gostiju iz 30-ak europskih zemalja, a među njima su bili i dobitnici prestižnih i najuglednijih svjetskih nagrada poput Pulitzerove, nagrade Man Booker, Independent, Strega, Dublin IMPAC, Frank O'Connor i National Book Award. Počasni su gosti festivala Nizozemska, Irska, Wales, Škotska, Brazil, Katalonija. 

Ovaj je festival manifestacija koju već 18 godina održava i organizira Hrvatsko društvo pisaca uz pomoć Ministarstva kulture RH, Ureda za kulturu grada Zagreba te kulturnih instituta i veleposlanstava zemalja koji djeluju u Hrvatskoj (British Council, Goethe Institut, Talijanski kulturni institut, Francuski institut za kulturu, Austrijski kulturni forum, veleposlanstva Španjolske, Nizozemske, Mađarske, Švedske, Izraela i mnoga druga). Više informacija i program potražite na poveznici.

 

FOTO: FB/ FESTIVAL OF EUROPEAN SHORT STORY