LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmska kultura

Motovun Film Festival prvi put donosi program za mlade!

Od 21. do 24. srpnja Buje@teen donosi sedam dugometražnih i osam kratkometražnih filmova za sve uzraste.

Od 21. do 24. srpnja Buje@teen donosi sedam dugometražnih i osam kratkometražnih filmova za sve uzraste.

Stari je filmski trop da se životne prekretnice obilježavaju svojevrsnim make-overom, a izgleda da ni program dječjeg filma Motovun Film Festivala nije iznimka. Na desetu obljetnicu svog postojanja, dosadašnji Buzz@teen postaje Buje@teen i seli se na novu lokaciju – Buje!

Za tu prigodu Motovun Film Festival je za svoje najmaštovitije i najkritičnije gledatelje pripremio šarenu ponudu dugometražnih i kratkometražnih ostvarenja u kojima će nešto za sebe pronaći svi uzrasti.

One najmlađe čeka program animiranih kratkiša uz koje će u društvu dovitljivih životinjskih prijatelja učiti kako pisati pisma, savladati strah, ne raspuknut se od ljutnje te se uz smijeh i empatiju naviriti kroz platno u neke sasvim drukčije svjetove i doživljaje.

Malo starije pak čeka izbor sedam dugometražnih naslova. Za nagradu festivalskog žirija djece i mladih imat će se prilike natjecati filmovi iz svih dijelova Europe. Tu su čak dva švedska filma, koji se u Bujama prikazuju u suradnji sa Švedskom, ovogodišnjom zemljom partnerom Motovun Film Festivala. Jedan od njih je Kraljjica komedije, pobjednik programa Generation Kplus na ovogodišnjem Berlinaleu. Film prati dvanaestogodišnjakinju koja nakon gubitka majke kreće u misiju da postane stand-up komičarka kako bi napokon nasmijala svog tužnog tatu. Željni adrenalina moći će pogledati Nelly i čudovišta, horor-komediju o osmogodišnjoj autsajderki Nelly koja saznaje da dolazi iz stare loze lovaca na čudovišta. No opaka vanjština nekada krije umiljato srce.

Ove godine čak dva ostvarenja stižu iz regije. Srpsko-hrvatska koprodukcija Ljeto kada sam naučila letjeti prati dvanaestogodišnju Sofiju tijekom jednog nezaboravnog ljeta na Jadranu, dok u nove avanture kreće i svima omiljena junakinja Gaja u slovenskom filmu Gajin svijet 2. Prvi dio ove detektivske komedije osvojio je nagradu žirija djece i mladih 2019. godine, a tri godine kasnije snalažljiva grupa prijatelja pokazuje da i dalje imaju pravi nos za nevolju.

Bajkoviti svijet kukaca otkrit će nam boležljivi dječak Juozapas u litavskom filmu Leptirovo srce. Povučeni Juozopas bijeg od vršnjačkih zadirkivanja traži u okrilju stare šume i tajanstvenih prostorija napuštene vile, gdje je izgradio čitav mali svijet za svoje zujave ljubimce. U tom svijetu uskoro će mu se pridružiti i nova prijateljica.

Neće ostati zakinuti niti ljubitelji animirane forme. U nizozemskom lutka-filmu Oink, malena Babs za najboljeg prijatelja umjesto lajavog klupka krzna od djeda na poklon dobiva roktavog mezimca Oinka.

MFF-ov program filmova za djecu oduvijek je stremio biti prostor susreta najmlađih s različitim kulturama i jezicima. Stoga je znakovito da se projekcije održavaju upravo u kinu koje je svojom izgradnjom srušilo nekadašnju jezičnu barijeru među malenom hrvatsko-talijanskom zajednicom i otkrilo da svi mi imamo barem jedan zajednički jezik – filmove.

Filmovi će se prikazivati od 21. do 24. srpnja u POU Buje u 18 i 20.30 sati.

FOTO: PEXELS