LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Program u dvorištu Studentskog centra

MM centar zatvara sezonu kinom na otvorenom i performansom s filmskim vrpcama

U MM centru ove je sezone održano 8 filmskih festivala, 9 radionica, a prikazan je 241 film. Prije no što posjetitelji započnu iščekivanje rujanskih iznenađenja, očekuju ih još dvije zanimljive večeri.

U MM centru ove je sezone održano 8 filmskih festivala, 9 radionica, a prikazan je 241 film. Prije no što posjetitelji započnu iščekivanje rujanskih iznenađenja, očekuju ih još dvije zanimljive večeri.

Jedno od najstarijih hrvatskih umjetničkih kina MM centar svoju 40. sezonu završava impresivnom projekcijom na otvorenom uz glazbu Tindersticksa i hipnotičkim audiovizualnim performansom Even Silence is Cause of Storm.

Tindersticksova minimalistička glazba u kombinaciji s arhivskim snimkama s početka 20. stoljeća u filmu Sićušna tijela: Intimni svijet F. Percyja Smitha očarat će publiku u dvorištu Studentskog centra 29. lipnja u 21:30. Ovaj poetski glazbeni film posvećen je britanskom prirodoslovcu i izumitelju F. Percyju Smithu te njegovim pionirskim znanstvenim filmovima u kojima je otkrivao tajne svijeta prirode. U režiji pjevača i vođe benda Stuarta Staplesa, uz originalnu glazbu koju su Tindersticksi snimili uz Smithove snimke s početka 20. stoljeća, nastao je impresivan i meditativan film koji naglašava ljepotu njegova djela i njegovu eksperimentalnu privlačnost. Razvijajući različite filmske i mikrofotografske tehnike, Smith je želio rasvijetliti neviđene prirodne procese. Sićušna tijela prikazuju se u sklopu projekta Kratke slike, koji svakog četvrtka kroz četiri programske cjeline na veliko platno donosi nove i inovativne trendove u filmskoj umjetnosti.

Dana 30. lipnja u 20:00 na rasporedu je spomenuti hvaljeni filmski performans katalonskoga filmskog tandema Luisa Macíasa i Adriane Vile Guevare te portugalskoga glazbenika Alfreda Coste Monteira. Sastoji se od mnogostrukih analognih projekcija 35 mm dijapozitiva te ručno rađenih 16 mm filmova, u pratnji elektro-akustičnih partitura. Dojmljiv, hipnotičan te istovremeno snažan i suptilan rad, hvaljen je i prikazivan na brojnim uglednim glazbenim i filmskim festivalima te muzejima diljem svijeta (Primavera Sound, Rotterdam Film Festival, San Francisco Cinematheque...). Uoči samog performansa, u predvorju MM-a otvorit će se grupna izložba analogne crno-bijele fotografije čiji su autori članovi filmskog laboratorija Klubvizija SC.

MM centru je u sezoni 2016/2017. održano 8 filmskih festivala, 9 radionica, a prikazan je 241 film. Program se nastavlja u rujnu, a posjetitelje očekuje pregršt autorskih filmskih večeri. Ulaz je besplatan.

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR