LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
TRUE CRIME

„Mjesto Zločina”: Prvi hrvatski true-crime podcast, koji je osvojio publiku diljem regije

Ove subote pred zagrebačku publiku donose treće izdanje interaktivnog događanja „Murder Mystery party”, u kojem se posjetitelji nalaze u ulozi detektiva.

Ove subote pred zagrebačku publiku donose treće izdanje interaktivnog događanja „Murder Mystery party”, u kojem se posjetitelji nalaze u ulozi detektiva.

True-crime podcast vrlo su popularna niša u svijetu, a interes za tim žanrom osjetljivih tema o (ne)riješenim slučajevima, ubojstvima i otmicama postoji i u regiji. Upravo iz tog interesa je 2021. godine nastao i prvi hrvatski true-crime podcast Mjesto Zločina, čiji pokretači, autori i voditelji jesu Tia i Filip.

Ovaj dubrovačko-zagrebački dvojac je u vrlo kratkom roku osvojio publiku te su postali jedan od vodećih domaćih audio-podcast formata, koji okuplja zajednicu od 9000 pratitelja, a njihove tjedne epizode na digitalnim platformama bilježe više od 600 000 streamova.
 

Pozornost stavljaju na ozbiljne teme


Teme su ozbiljne, ali oni malo manje, pa svojom energijom kroz humor i prizmu svojih karaktera na zanimljiv i autentičan način osiguravaju da se slušatelji svaki tjedan vraćaju na Mjesto Zločina. Najviše ih zanima psihološka strana slučajeva o kojima pričaju, i stoga u svom podcast serijalu često ističu jako važne teme, poput reforme zatvorskog sustava, djelovanja i reforme policije te kao najvažniju poruku ističu važnost brige o mentalnom zdravlju.

FOTO: Btw. agency


Do sada su u svojim epizodama predstavili više od 120 raznovrsnih slučajeva; u prvoj epizodi podcasta komentirali su slučaj Eda Geina, zloglasnog ubojice koji je inspirirao i filmski klasik, Hitchcockov Psiho, a pričali su i o Josefu Fritzlu, Richardu Ramirezu, Aileen Wuornos, Tedu Bundyju te o slučajevima s naših prostora, kao što su oni Vlade Taneskog, Ivana Milata, sestara Smiljane i Jasmine Srnec.
 

Događaji su redovito rasprodani


Osim kroz formu audio-podcasta, od 2022. godine održavaju i live-događanja, gdje podcast serijal izvode uživo pred publikom i obrađuju jedan izabrani slučaj u manjem, intimnijem kapacitetu. U tom obliku do sada su se predstavili u Zagrebu, Rijeci i Splitu, a događanja su redovito bila rasprodana, uključujući zagrebački KSET, Vintage Industrial Bar i Močvaru, kao i riječki Palach.

Krajem prošle godine, proširili su svoju interakciju s publikom i predstavili novi format live-događanja; u prosincu 2023. predstavili su koncept Murder Mystery Party, interaktivno događanje uživo na kojem grupe posjetitelja rješavaju specifičan slučaj, koji su osmislili upravo Tia i Filip, pokretači, autori i voditelji Mjesta Zločina. Odmah po objavi prvog događanja tog koncepta, ulaznice su rasprodane u roku od 2 minute, te je dodan ekstradatum, koji je također bio rasprodan u vrlo kratkom roku.

Publika, FOTO: Btw. agency
 

Zbog interesa publike za ovim konceptom, Mjesto Zločina će ove subote, 27. siječnja, u prostoru bara Crni Mačak održati i treće izdanje Murder Mystery partyja, a na tragu prethodnih izdanja, i ovo događanje je rasprodano gotovo tjedan dana unaprijed.

I dok je pred njima još jedno rasprodano događanje uživo, Tia i Filip nastavljaju detaljno i marljivo iz tjedna u tjedan u podcast epizodama predstavljati svjetske i regionalne slučajeve, a za proljeće ove godine najavljuju i novu turneju live-formata podcasta i Murder Mystery partyja. Nove epizode Mjesta Zločina dostupne su svakog tjedna na digitalnim platformama Spotify, Apple, Google i YouTube.

FOTO: PR, BTW AGENCY