LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Gostovanje Kamernog teatra 55

„Mirna Bosna” – bosanskohercegovačka komedija preživljavanja na Gavellinoj pozornici

Predstavu o životarenju dviju porodica koje su zbližene minulim ratnim nedaćama ugostit će zagrebačko kazalište u Frankopanskoj.

Predstavu o životarenju dviju porodica koje su zbližene minulim ratnim nedaćama ugostit će zagrebačko kazalište u Frankopanskoj.

Kamerni teatar 55 iz Sarajeva gostuje u kazalištu Gavella s predstavom Mirna Bosna Borisa Lalića u režiji Saše Peševskog. Izvedba je zakazana za ponedjeljak, 9. travnja, u 20 sati. 

Tekst mladog, ali veoma plodnog autora Borisa Lalića okarakteriziran je, riječima samog autora, kao bosanskohercegovačka komedija preživljenja. Mirna Bosna govori o životarenju dviju porodica, koje su zbližene minulim ratnim nedaćama, i njihovoj vječnoj borbi da iz gliba, života na granici siromaštva i svakodnevne kupus kalje, izađu na svjetlo i čist zrak blagostanja. Ili, barem da promijene svakodnevni meni. Prilika za to pruži se kada se, na nagovor Rize, koji je ujedno i jedini radno sposoban među njima, počnu baviti dilanjem marihuane. I to uspješno. Veoma uspješno. Toliko uspješno da bi ih na kraju moglo koštati glave. Jer u Bosni nije lako voditi ni pošten posao, a kamoli pošteno organizirati kriminalnu organizaciju.

Dramaturg je Vedran Fajković, kostimograf i scenograf – Adisa Vatreš-Selimović, a u predstavi igraju: Feđa Štukan, Vanesa Glođo, Gordana Boban i Davor Golubović. Predstava je odabrana u konkurenciju 28. Marulićevih dana koji će se održati od 21. do 28. travnja 2018. u Splitu.

FOTO: GAVELLA