LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konferencija o umjetnosti u centralnoj Europi

Mirko Ilić, svjetski poznat grafički dizajner, uskoro gostuje na zagrebačkom Filozofskom

Na konferenciji Art and State in Modern Central Europe Mirko Ilić će govoriti o svom iskustvu umjetničkog djelovanja u komunizmu i demokraciji.

Na konferenciji Art and State in Modern Central Europe Mirko Ilić će govoriti o svom iskustvu umjetničkog djelovanja u komunizmu i demokraciji.

Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, od srijede do subote, od 30.6. do 3.7., organizira konferenciju Art and State in Modern Central Europe. Tijekom četiri dana stručnjaci iz raznih znanstvenih područja (povijest, povijest umjetnosti, antropologija, sociologija, muzeologija…) govorit će o odnosu države prema umjetnosti u središnjoj Europi od 19. stoljeća do danas.

Najveći broj predavača će, međutim, propitivati odnos države prema umjetnosti u zadnjih stotinu godina, obilježenim dvama svjetskim ratovima, komunističkim režimima i tranzicijama 90-tih godina 20. stoljeća. Konferencija će biti održana u hibridnom obliku kako bi se zadovoljile sve protuepidemijske mjere.

Najzvučnije ime među predavačima je Mirko Ilić, grafički dizajner koji u Hrvatskoj, odnosno u Jugoslaviji, provodi formativne godine, a potom se seli u Ameriku gdje živi i radi zadnjih 35 godina. U SAD-u je, između ostalih, surađivao s New York Timesom i Timeom, čiji je bio umjetnički direktor. Više desetaka djela Mirka Ilića izloženo je i u njujorškoj MoMA-i. Njegovo će predavanje pokazati kako je, živeći i radeći u Jugoslaviji 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća, razvio različite subverzivne taktike vizualnog komuniciranja i to zbog cenzure koju je nametao tadašnji režim. 

U Ilićevom se opusu ističu dizajni omota gramofonskih ploča – poznat jezik Prljavog kazališta samo je jedno od njegovih dizajnerskih rješenja, a autor je i kontroverznoj plakata za 10. festival Miroslav Krleža

Ilićevo će se predavanje moći slobodno pratiti na Facebook stranici skupa u četvrtak 1.7. od 11:00 sati.

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR