LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dubrovačka kazališna čarolija

Midsummer Scene Festival ove godine u znaku Shakespeareova „Hamleta“

Treće izdanje Festivala na kazališnim daskama predstavlja jedno od najpoznatijih Shakespeareovih djela – „Hamleta“. No, ove ga godine prvi put u Hrvatskoj igra žena.

Treće izdanje Festivala na kazališnim daskama predstavlja jedno od najpoznatijih Shakespeareovih djela – „Hamleta“. No, ove ga godine prvi put u Hrvatskoj igra žena.

Midsummer Scene ljetni je kazališni festival koji se održava od 21. lipnja do 7. srpnja na dubrovačkoj tvrđavi Lovrijenac. Festival je zajednički projekt grada Dubrovnika i Turističke zajednice Grada, uz neizostavnu suradnju s Brilliant Events Dubrovnik i Honey - Tongued Theatre Productions iz Londona.

U ovogodišnjem programu ističe se Shakespeareov „Hamlet“ – tragedija koju je režirala Helen Tennison. „Hamleta“ glumi žena i to britanska glumica Helen Millar koja je prošle godine glumila Oliviju u predstavi „Na tri kralja“. Osim nje, tu je i ostatak glumačke postave – Susan Hingley u ulozi Ofelije, Karren Winchester  – Gertrude. Al Barclay u ulozi Claudiusa, Blake Kubena  – Horacija, Christopher Tester igra Laertesa i Bernarda, Emma Fenney  – Rosencrantza i Osra, Lewis Chandler – Guildernstern i Marcellus. Poloniusa i Gravediggera glumi hrvatski glumac i producent Festivala Filip Krenus.

Izbor glumice za ulogu Hamleta nije slučajan. Cilj je „uzdrmati“ englesku kazališnu tradiciju koja je diktirala da sve uloge na sceni moraju glumiti isključivo muškarci. U ovoj inačici „Hamleta“ glavni lik je žena koja, kako bi naslijedila krunu, odlučuje živjeti kao muškarac. No, izbor žene za ulogu Hamleta nije ništa novo. Radi se o tradiciji koja u Engleskoj postoji već dugo.

Osim predstave, u izložbenom prostoru Društva prijatelja dubrovačke starine britanski umjetnik Bari Goddard predstavit će svoje fotografije pod nazivom „Midsummer Scene / Night Dubrovnik“.

Dodatne informacije pronađite na službenoj stranici festivala. 

FOTO: WIKIPEDIA