LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmska revija

Mardešićev "Nas dva" proglašen najboljim kratkim filmom ove godine

Na posljednjem izdanju revije kratkometražnih filmova "Kratki na brzinu" dodjeljeno je čak 13 nagrada. Intenzivan odnos bake i unuka u filmu "Nas dva" zaokupio je najviše pažnje stručnog žirija.

Na posljednjem izdanju revije kratkometražnih filmova "Kratki na brzinu" dodjeljeno je čak 13 nagrada. Intenzivan odnos bake i unuka u filmu "Nas dva" zaokupio je najviše pažnje stručnog žirija.

Dodjelom nagrada i projekcijom najboljeg filma Nas dva Andrije Mardešića završena je 4. i posljednja revija hrvatskih kratkih filmova Kratki na brzinu u Svetom Ivanu Zelini. Naime, od sljedeće godine pod novim imenom postaje međunarodni festival. Pored najboljeg filma, dodijeljeno je još 13 nagrada te tri priznanja, a filmski vikend obilježili su noćni razgovori s Hrvojem Hribarom i Ognjenom Sviličićem te ekskluzivni radovi slavnog švedskog redatelja Roya Anderssona. 

– Nakon što smo zatvorili četvrtu Reviju, već smo inaugurirali Black Arrows Short Film Festival i time zaokružili rast i razvoj festivala u prve četiri godine Zahvalni smo svim partnerima i prijateljima koji su nas podržali u ovih šest dana, a posebno autoricama i autorima kratkometražnih filmova. Posebno čestitamo svim dobitnicima nagrada koji su se istaknuli u najboljoj festivalskoj selekciji dosad i nadam se da se vidimo i dogodine. – rekao je umjetnički direktor festivala Toma Zidić.

Intenzivan odnos bake i unuka u pobjedničkom filmu zaokupio je najviše pažnje stručnog žirija koji su činile direktorica Innsbruck Film Campusa Evelin Stark te umjetnice Martina Meštrović i Sara Renar. Nagradu za najbolji scenarij i specijalno priznanje Sare Renar dobio je film Grimizno Dijane Mlađenović. Novčanu nagradu za razvoj filma Croatian short pitch dobio je Jutro poslije Sanje Šafić.

Šestodnevna revija otvorena je u Zagrebu u DOKUKINU KIC, gdje su prikazani filmovi s pozornica renomiranih svjetskih festivala. Ovogodišnja zemlja partner bila je Švicarska s programom festivala Visions du Réel, a razgovor s gostima je nakon projekcije vodio Nenad Puhovski.

Nakon Zagreba sve se preselilo u Zelinu gdje je započeo natjecateljski program, a otvorila ga je Sara Renar. U subotu navečer Late Night Film Talks zanimljive neformalne razgovore o filmu vodili su Hribar i Sviličić koji je ustvrdio da je ono u čemu se možemo mjeriti sa zemljama u Europi – turizam i film.

FOTO: GRIZLI