LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmsko stvaralaštvo

Mali filmski profesionalci bore se s 89 naslova za titulu najboljeg

Stručni i dječji žiri odlučivat će o najboljim filmovima među njih 89 u konkurenciji na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece koji će se prikazivati narednih dana na otoku Braču. Uz to su organizirane i dvije radionice za djecu kako bi se ovdje potaknula audiovizualna umjetnost.

Stručni i dječji žiri odlučivat će o najboljim filmovima među njih 89 u konkurenciji na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece koji će se prikazivati narednih dana na otoku Braču. Uz to su organizirane i dvije radionice za djecu kako bi se ovdje potaknula audiovizualna umjetnost.

Bol na Braču postaje središte osnovnoškolskog filmskog stvaralaštva. Od 4. do 7. listopada održat će se 56. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, Kina Mediteran Bol i Festivala Mediteranskog Filma Split.

Ove je godine pristigao velik broj zanimljivih i kvalitetnih filmova od kojih su članovi selekcijske komisije – montažer Slaven Zečević te redateljice Čejen Černić i Sonja Tarokić – u konkurenciju odabrali čak 89 naslova. O najboljima među njima odlučivat će dva žirija – stručni u sastavu: Maja Flego, novinarka i savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu, direktor fotografije Boris Poljak i animatorica Petra Zlonoga, te dječji žiri koji ovog puta osim djece iz Hrvatske, odnosno Bola na Braču, čine i mali filmski profesionalci iz Italije i Slovenije.

Kako bi se potaknula audiovizualna djelatnost u mjestu gdje se održava Revija filmskog stvaralaštva djece, Hrvatski filmski savez, uz prikazivanje filmova, organizira i radionice za djecu. Senzorno-motorička radionica za djecu s intelektualnim poteškoćama održat će se u Nerežišću u suradnji s Udrugom Brački pupoljci. Voditeljice radionice Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa u Kinoklubu Karlovac, i Ivana Štedul, radna terapeutkinja, u tri će dana s desetak polaznika članova udruge izraditi animirani film tehnikom stop-animacije. U suradnji s OŠ Supetar i Područnom školom Nerežišća voditelji udruge Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina, Hrvoje Selec i Ana Sever, izradit će animirani film s polaznicima niže osnovnoškolske dobi u tehnici stop-animacije. Svi polaznici, naime, rade zajednički film prema zajedničkoj ideji koju će definirati razgovorom.

Revija počinje u četvrtak, 4. listopada, u 20 sati svečanim otvaranjem u čijem će se sklopu prikazati nastali animirani filmovi u sklopu radionica, ali i prvi dio filmova iz natjecateljskog programa. Petak i subota uključuju cjelodnevne projekcije filmova iz konkurencije, dok će svečana dodjela nagrada i zatvaranje Revije uslijediti u nedjelju, 7. listopada, u 10 sati.

Popratni program uključuje dva cjelovečernja igrana filma: u petak, 2. listopada, u 19:30 prikazat će se igrani film Uvijek svoja u režiji Emilie Deleuze koji je svoju hrvatsku premijeru imao na Motovun film festivalu. Priča je to o 13-godišnjoj Aurori koja, neki bi rekli, vodi dosadan život. Ali Aurorin život nije nimalo jednostavan jer je svakodnevno suočena s raznim očekivanjima njene okoline: dobre ocjene u školi, popularnost, ljepota... Uz sve je to tvrdoglava, prkosna, oštra jezika i beskompromisnog stava prema životu, dečkima, roditeljima i prijateljima. Kada se na sve to doda novi učitelj francuskog jezika, prijetnje da će biti poslana u internat, prve ljubavi i pjevanje u bendu, njen život podsjeća na humorističnu psihološku dramu.

Za subotu, 3. listopada, u 19:30 sati zakazana je projekcija švedskog animiranog filma Gordon i Paddy. Ova interesantna detektivska priča počinje prije odlaska u mirovinu šumskog šefa policije Gordona. On mora pronaći novog pomoćnika, a čini se da je Paddy, pametni miš osjetljiva njuha, dobar kandidat. Oni će morati riješiti Gordonov posljednji slučaj, tajnu nestalih oraha. Tko je vjeverici ukrao orahe, lisica ili netko treći – Gordon i Paddy će uskoro saznati.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece jedina je manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca. Četiri dana Revije donose jedinstvenu priliku za upoznavanje filmskih radova najmlađih generacija filmaša i filmašica, a Bol na Braču postaje najznačajnije jesensko filmsko središte osnovnoškolaca i  svih ljubitelja filma. Kompletan je program besplatan, a programski raspored nalazi se na poveznici.

FOTO: HRVATSKI FILMSKI SAVEZ