LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mjesec glazbe u Zagrebu

Ljubitelji glazbe, pripremite se: HDU priprema bogat glazbeni program kroz cijeli travanj

Povodom Mjeseca glazbe Hrvatska diskografska udruga predstavlja niz aktivnosti i bogat glazbeni program, ove godine posebno posvećen mladima. Tijekom travnja u Zagrebu će se održati nekoliko ključnih događanja, a u cijeloj se Hrvatskoj održava i još jedan tradicionalni Dan prodavaonica ploča.

Povodom Mjeseca glazbe Hrvatska diskografska udruga predstavlja niz aktivnosti i bogat glazbeni program, ove godine posebno posvećen mladima. Tijekom travnja u Zagrebu će se održati nekoliko ključnih događanja, a u cijeloj se Hrvatskoj održava i još jedan tradicionalni Dan prodavaonica ploča.

Hrvatska diskografska udruga (HDU) i ove godine organizira Mjesec glazbe u Zagrebu, projekt nastao u namjeri hrvatskih diskografa da se jedan mjesec u godini posveti glazbi i glazbenoj umjetnosti i industriji, a ove će godine biti posebno posvećen mladima. U travnju će se tako održati više aktivnosti pod okriljem HDU-a, a uz podršku najvećih diskografskih kuća i Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF). Brojnim posjetiteljima ponudit će zabavan sadržaj, ali ih i educirati o važnosti zaštite intelektualnog vlasništva te autorskih i srodnih prava.

Mjesec glazbe službeno će započeti potpisivanjem Ugovora o suradnji između udruga HDU i ZAPRAF i portala Studentski.hr. Navedenom suradnjom nastoji se približiti glazba mladima, a neke od aktivnosti uključivat će provedbu istraživanja među mladima o njihovim glazbenim navikama i znanju o autorskim i srodnim pravima, provođenje edukacije na jednom od fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i brojne druge aktivnosti.

– Imajući u vidu raznolike i brojne trendove konzumacije glazbe, odlučili smo suštinu ove umjetnosti približiti upravo jednima od njezinih najčešćih konzumenata – mladima. Ovog mjeseca želimo ih educirati o procesima nastajanja glazbe, o poštivanju autorskih i srodnih prava te im predstaviti proces nastajanja glazbenog djela. U tome nam pomažu naši diskografi, ali i ostali akteri domaće glazbene scene, što će sveukupne projekte učiniti još zanimljivijima. – izjavila je direktorica ZAPRAF-a Maja Vidmar Klarić.

Dana 4. travnja u 13 sati u Kinu Europa glazbeni znalci (novinar, kritičar i autor Hrvoje Horvat, kreativna direktorica Croatia Recordsa Nikolina Mazalin, glazbena novinarka i kolumnistica Maja Trstenjak, glazbenik i član grupe Pravila igre Goran Belošević te donedavna studentica, a danas novinarka Ivona Lenard) razgovarat će na tribini pod nazivom Playlista naših mladih: Koga poznaju milenijalci – Štulića ili Cecu?, a dotaknut će se trendova slušanja glazbe kod mladih te utjecaja na njihovu glazbenu kulturu. Ulazak je na tribinu besplatan i namijenjen svim zainteresiranim ljubiteljima glazbe.

U drugome tjednu travnja, točnije 13. travnja, očekuje nas tradicionalni Dan prodavaonica ploča (Record Store Day) koji se ove godine obilježava već dvanaestu godinu zaredom u cijelom svijetu, a s ciljem očuvanja kulture glazbenih dućana. Ovim povodom HDU, kao i prethodnih godina, organizira besplatne nastupe u glazbenim prodavaonicama u Zagrebu i Rijeci te prigodne popuste i specijalna glazbena izdanja kroz čitav tjedan u prodavaonicama u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Dan prodavaonica ploča podržavaju ambasadori, i to poznati domaći izvođači – Željko Bebek, Franka i Pravila igre s kojima će se njihovi obožavatelji imati prilike kratko upoznati i družiti tijekom Dana prodavaonica ploča.

– Drago mi je da je obilježavanje međunarodnog Dana prodavaonica ploča postalo i našom tradicijom. Danas kad je glazba lako dostupna i slušati ju možete na razne načine preko digitalnih sadržaja, važno je vratiti sve na početak, a to je upravo prodavaonica ploča. To je prvo mjesto gdje publika može i fizički dotaknuti ono što ste mjesecima, pa i godinama stvarali. glazba ima i svoj popratni dokument koji je vrlo važan jer su na njemu napisani svi ljudi koji stoje iza onog što slušatelji čuju kao konačan produkt. Volim taj osjećaj kad uzmeš ploču u ruke, pogledaš popis pjesama i jedva čekaš da dođeš kući poslušati je. Sretan sam što sam ove godine izabran za ambasadora ovog dana i veselim se druženju s publikom. – izjavio je Željko Bebek.

Uz navedeno, HDU organizira i humanitarni glazbeni kviz u kojemu će sudjelovati brojna poznata lica domaće glazbene scene, a krajem travnja HDU i ZAPRAF će, kao i svake godine, na prigodan način obilježiti i Svjetski dan intelektualnog vlasništva (26. travnja).

– Glazba je umjetnost koju čovjek voli, prati i njeguje odmalena. Ona uključuje podjednako ljubav njezinih slušatelja, ali i golemi trud i rad svojih kreatora. Mi ih u travnju okupljamo na jedno mjesto, odajući glazbi priznanje kroz brojne aktivnosti. Hvala svim našim suradnicima, dionicima hrvatske glazbene i medijske scene te ostalima bez čije podrške ovaj projekt ne bi zaživio već treću godinu zaredom. Pozivam sve zainteresirane da nas prate i pridruže nam se na događanjima – obećajemo, nećete biti razočarani! – izjavio je predsjednik HDU-a i ZAPRAF-a Želimir Babogredac.

Tijekom cijelog mjeseca ljubitelje glazbe očekuju i prigodni nagradni natječaji te druga zanimljiva iznenađenja. Sve informacije o aktivnostima povodom Mjeseca glazbe dostupne su na službenoj web-stranici HDU-a te na HDU Facebook stranici.

FOTO: TUMBLR