LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni festival etnografskog filma

Laurent Van Lancker predstavlja vlastitu filmsku praksu u novom izdanju ETNOFILma

Redatelj i antropolog Laurent Van Lancker stiže na osmo izdanje ETNOFILm festivala. U Zavičajnom muzeju Rovinja govorit će o vlastitoj filmskoj praksi i radu SIC-a.

Redatelj i antropolog Laurent Van Lancker stiže na osmo izdanje ETNOFILm festivala. U Zavičajnom muzeju Rovinja govorit će o vlastitoj filmskoj praksi i radu SIC-a.

Novo izdanje ETNOFILma – Međunarodnog festivala etnografskog filma održat će se u Rovinju od 28. do 30. travnja 2016. godine Podsjetimo, festival je pokrenut s ciljem promocije vizualne antropologije koja s jedne strane potiče produkciju etnografskih filmova u usko disciplinarnom smislu te riječi – filmova čiji su autori školovani etnolozi/antropolozi, a s druge strane afirmira izvan-disciplinarne dokumentarne filmove koji razvijaju heterogenost pristupa etnografiji i vizualnoj antropologiji.

ETNOFILm se u proteklih sedam godina postojanja profilirao kao najznačajniji festival etnografskog filma u Hrvatskoj u sklopu kojega se na naše prostore donose globalni trendovi i premijere svjetskih produkcija te se intenzivno promoviraju projekti i međunarodna suradnja u polju etnologije, vizualne antropologije i novih medija.

U sklopu edukativnog dijela festivala organizirana su predavanja i radionica, a u okviru projekta Senzorna etnografija i novi mediji, koji je prošle godine inicirao Etnografski muzej Istre u suradnji s organizacijom SoundImageCulture (SIC) i ove godine u Rovinj dolazi redatelj i antropolog Lauren Van Lancker. Metodologija senzorne etnografije utemeljena je na ideji o isprepletenosti ljudskih osjetila te se odmiče od teksta kao primarnog medija u oblikovanju etnografske reprezentacije. Cilj projekta je prezentirati mogućnosti sinergije senzorne etnografije, novih medija i modernih tehnologija u procesima bilježenja, interpretacije i prezentacije nematerijalne kulture i kulture svakodnevice.

Laurent Van Lancker završio je studij filma i antropologije. U ranim dokumentarnim filmovima (Ymako iz 1998. i Moving with clouds iz 1999.) bavi se socijalnim, religijskim i umjetničkim aspektima različitih kultura. Autor je nekoliko eksperimentalnih dnevnika putovanja (Eth(n)ics, Trente et une nuits: mes rencontres palestiniennes, Rétroviseurs) te niza kratkih igranih filmova i plesnih videa. Van Lancker povremeno predaje vizualnu antropologiju i dokumentarni film na fakultetima u Gentu, Sint-Lukasu (Belgija) i SOAS-u (Velika Britanija).

SoundImageCulture (SIC) kolektiv je umjetnika/antropologa koji kroz format storytellinga propituju konvencije dokumentarnog filma. Baziran je na 11-mjesečnom edukativnom programu namijenjenom redateljima, umjetnicima i istraživačima na polju humanistike i društvenih znanosti, a potiče etičku refleksiju na to kako reprezentiramo druge u suvremenim medijima. U okviru programa polaznici preispituju odnose između umjetnika, subjekta i gledatelja te realiziraju vlastiti umjetnički projekt.

Laurent Van Lancker će u Zavičajnom muzeju Rovinja govoriti o vlastitoj filmskoj praksi te će predstaviti rad SIC-a u petak 29. travnja od 10.30 sati. Masterclass s Laurentom Van Lanckerom otvoren je za studente antropolgije i srodnih disciplina, ali i za ostale zainteresirane za vizualnu antropologiju.

Za sudjelovanje se možete prijaviti e-mailom na adresu lea@etnofilm.com do 27. travnja. Najave svih događanja u organizaciji festivala pratite na službenoj stranici ETNOFILm festivala ili na Facebook i Twitter stranici.

FOTO: CHRISTINE SVOT