LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nova tjedna kulturna događanja

Kultura Promjene u zagrebačkom SC-u

Donosimo vam tjedni pregled kulturnih događanja Studentskog Centra u Zagrebu.

Donosimo vam tjedni pregled kulturnih događanja Studentskog Centra u Zagrebu.

U sklopu projekta Kultura Promjene Studentskog Centara Sveučilišta u Zagrebu, održavaju se brojna kulturna događanja kojima možete prisustvovati.

Koja nam je kulturna događanja SC pripremio ovaj tjedan, pogledajte u novom tjednom pregledu.

Od 11. do 18. lipnja u Teatru &TD održat će se radioničko-rezidencijalni program pod nazivom Gangplank Zagreb. Gangplank se bavi pitanjem umrežavanja i interdisciplinarnog stvaralačkog procesa u suvremenim, prvenstveno izvedbenim umjetnostima te pitanjem tehnologije kao sve prisutnijeg dramaturškog sredstva.

Tema ovogodišnjeg Gangplanka je odnos između svjetla, zvuka i videa. Voditelj radionice je francuski umjetnik i dizajner rasvjete Bruno Pocheron koji se bavi i razvijanjem dramaturških, tehnoloških i komunikacijskih alata za mrežni suradnički proces. Cilj ove radionice je osnivanje grupe motiviranih tehničara i umjetnika koji će svoje interese, sposobnosti i osobna znanja usmjeriti zajedničkoj konceptualizaciji i realizaciji slobodnih softverskih alata za scensko izvođenje.

Radionica je namijenjena profesionalnim kazališnim majstorima i tehničarima rasvjete, tona i videa, glazbenicima, multimedijalnim umjetnicima, video umjetnicima…

Broj polaznika radionice je ograničen, a rok za prijavu je 6. lipnja. Prijava treba sadržavati ime i prezime, kontakt telefon te dosadašnje iskustvo rada s navedenim elementima. Prijave šaljite na engleskom jeziku na e-mail adresu: itdteatar@gmail.com. Obavijest o sudjelovanju primit ćete 7. lipnja. Radionica je besplatna, a održat će se u Teatru &TD od 10 do 15 sati.

Frikovi

Istraživačka radionica inkluzivnog teatra amaterske skupine FRIKOVI! održava se od 19. travnja do 14. lipnja. Projekt se sastoji od ciklusa radionica čiji je cilj zajedničko kreiranje javnog performansa te aktivno propitivanje osobnog odnosa sudionika, kao i odnosa društva, prema svima drugačijima od „normalnih“, tj. prema stigmatiziranima.

Kroz ove radionice možete istražiti vlastite stavove i vrijednosne okvire, čime se potiče kreativnost pojedinca, ali i grupe. Radionica prima 90 sudionika od 17 do 70 godina, a održava se subotom od 10 do 12 h u velikoj dvorani Kina SC. Voditelji radionice su Dijana Frančešević, dipl. psih., Elina Petričec, apsolv. soc. ped., Tomislav Miljak, prof. psih. i Vladan Korda. Mjesečna članarina za studente iznosi 50 kn.

Izložba Mjerenje svijeta

Od 5. do 12. lipnja možete posjetiti izložbu Grgura Akrapa pod nazivom Mjerenje svijeta. Umjetnik Grgur Akrapa promijenit će vaš pogled na svijet i kartografiju. Putujući po svijetu, Grgur prikuplja, pohranjuje i prerađuje prostorne informacije, ali ih pretvara u vlastitu kartografiju. Izdvaja prostor iz konteksta sadašnjice te ga transformira u umjetnički kontekst. Zemljovidi tako gube pojedinačnu konkretnost i referentnost te postaju apstraktne slike u kojima autor propituje izazove u načinima njihova prikazivanja.

Na formatima minijaturnih, kao i velikih dimenzija, autor ne zahvaća razlomljene djeliće, već fragmentirane cjeline, time sugerirajući nemogućnost njihovog cjelovitog prostornog sagledavanja. Meridijani, paralele, obratnice zemljopisnih širina i dužina posjeduju vlastita značenja dajući prepoznatljiv potpis osebujnoj topografiji i horografiji materijaliziranoj u Akrapovim djelima. Mjerenjem svijeta otvara se tema neizvjesnog putovanja unedogled iz nepredvidive stvarnosti u nepoznate daljine.

Mjerenje svijeta Grgur Akrap
 
Mjerenje svijeta Grgur Akrap FOTO: sczg.unizg.hr
 

Otvaranje izložbe zakazano je za četvrtak, 5. lipnja s početkom u 20 h, a izložbu možete pogledati radnim danom od 12 do 20 te subotom od 10 do 13 h.

Predstava Potop

Od 12. do 14. lipnja u Velikoj dvorani Teatra &TD možete pogledati predstavu Mirana KurspahićaPotop. Potop prati dvije radnje, jedna je smještena u 1964., a druga u 2014. U temporalnome skoku, djedovi i bake te njihovi unuci postaju vršnjaci koji se na specifičan način nose sa životom i problemima koji ih potresaju.

Potop je prikazan kao teška i beznadna situacija te se ističe njezin utjecaj na ponašanje ljudi. Premijera je 12. lipnja u 19 h, a redovne izvedbe su 13. i 14. lipnja u 19 h.

Otvorenje izložbe Umjetnost u mračnim vremenima - 101 novinska karikatura o jugoslavenskim sukobima od 1990. do 2001. održat će se 4. lipnja u Predvorju Kina SC, s početkom u 20 sati. Izložba je otvorena do 14. lipnja radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Otvorenju će prethoditi panel-diskusija „Karikatura – umjetnost društvene kritike“ s početkom u 18 sati u Predvorju Kina SC, na kojoj će sudjelovati autori karikatura Predrag Koraksić - Corax , Borivoj Dovniković - Bordo i Oton A. Reisinger, predsjednik Hrvatskog društva karikaturista Davorin Trgovčević te kustos izložbe Jean-François Berger. Moderatorica je Marta Kiš.

Umjetnost u mračnim vremenima
 
Umjetnost u mračnim vremenima FOTO: jutarnji.hr
 

Umjetnost u mračnim vremenima jedinstvena je izložba 101 novinske karikature iz svih perspektiva na temu jugoslavenskih sukoba koje su kreirali renomirani karikaturisti i ilustratori s područja bivše Jugoslavije. Izložba obuhvaća predratni period (1990-1991), period ratova u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj (1992-1995) te konflikt i epilog u Srbiji i na Kosovu (1996-2001). 101 novinska karikatura izdana je u raznim publikacijama i novinama štampanim uglavnom u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

Mrzim istinu!

9. i 16. lipnja ponovo ćete moći uživati u predstavi Olivera Frljića, Mrzim istinu! Ova autobiografska predstava daje nam uvid u unutarnje kompleksne odnose unutar autorove obitelji te njegov trnovit životni put. Svoj dramaturški temelj gradi na tenziji između različitih obiteljskih dokumenata i autorovih svjedočanstava te fikcijskog statusa koji ovi dokumenti i svjedočanstva dobivaju u prostoru kazališne reprezentacije. Predstava počinje u 21 h u Teatru &TD, a cijena ulaznice kreće se od 25 do 50 kn.

FOTO: JUTARNJI