LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Premijera u HNK Zagreb

Kultno djelo „Ponos i predrasude” stiže u novoj baletnoj verziji

Prema mišljenju mnogih teoretičara književnosti radi se o neodoljivu i besprijekorno napisanu štivu koje se čini idealnim predloškom za baletno djelo u koreografskom rukopisu Lea Mujića

Prema mišljenju mnogih teoretičara književnosti radi se o neodoljivu i besprijekorno napisanu štivu koje se čini idealnim predloškom za baletno djelo u koreografskom rukopisu Lea Mujića

Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu 27. ožujka premijerno će izvesti baletno djelo nastalo prema literarnom predlošku kultnoga klasika Jane Austen Ponos i predrasude u koreografiji i režiji Lea Mujića. 

Priča o senzibilnoj, inteligentnoj i slobodoumnoj djevojci Elizabeth Bennet koja se, kao i njezine četiri sestre, mora udati za bogata muža, vodi kroz raskošne salone devetnaestostoljetne Engleske. Prema mišljenju mnogih teoretičara književnosti radi se o neodoljivu i besprijekorno napisanu štivu koje se čini idealnim predloškom za baletno djelo u koreografskom rukopisu Lea Mujića, a čije smo odlične prilagodbe klasika, poput baleta Gospoda Glembajevi, već imali prigodu gledati na pozornici HNK u Zagrebu.

Svatko tko je posegnuo za ovom virtuozno napisanom knjigom, uživao je u vječnoj ljubavnoj priči simpatične i tople Elizabeth Bennet i kruto gordoga Darcyja, priči o pravoj ljubavi, obiteljima, varalicama i herojima te, naravno, ponosu i predrasudama.

Leo Mujić (1975) poslije završene baletne škole u Beogradu i slavne Béjartove škole u Lausannei, ostvario je značajnu plesačku karijeru u mnogim europskim i svjetskim baletnim kazalištima. Sve više koreografirajući baletna djela profilirao se kao autor zanimljiva suvremenog stila, koji ga je učinio zanimljivim za mnoga najpoznatija europska i svjetska baletna kazališta. U zagrebačkom Baletu od 2008. često gostuje: Idi vidi na glazbu J. S. Bacha, Tišina mog šuma inspirirana stihovima Dobriše Cesarića, Ana Karenjina prema slavnu Tolstojevu romanu i Gospoda Glembajevi, prvo baletno uprizorenje najslavnijega hrvatskog dramskog teksta Miroslava Krleže.

FOTO: HNK ZAGREB