LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izložba u TTF galeriji

Kruna Tarle i Ivana Bakal ulaze u međuprostor likovne i kazališne umjetnosti

Otvorenje izložbe "Paradigma kostima/figure u teatru objekta" održat će se 4. studenoga. Projektom se istražuje međuodnos likovne umjetnosti i kazališta.

Otvorenje izložbe "Paradigma kostima/figure u teatru objekta" održat će se 4. studenoga. Projektom se istražuje međuodnos likovne umjetnosti i kazališta.

Paradigma kostima/figure u teatru objekta Krune Tarle i Ivane Bakal bit će izložena u TTF galeriji od 4. do 12. studenoga 2016. Otvorenje izložbe će se održati ovoga petka, 4. studenoga u 13 sati. Realizaciju programa omogućili su Sveučilište u Zagrebu, Tekstilno-tehnološki fakultet, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.

Projekt ima za cilj istražiti međuodnos likovne umjetnosti i kazališta, koji je izvršio presudan utjecaj na obje discipline. Zamišljen je kao sinteza likovnoga i kazališnoga, teorijskoga i praktičnoga pristupa temi odnosa lutke/kostima/objekta/figure u međuprostoru likovne i kazališne umjetnosti. Ova je tema dosad malo sustavno istraživana. Podtema projekta je kazališna avangarda, odnosno avangarda moderne umjetnosti i umjetnički pokreti koji su se u svom djelovanju doticali lutkarstva. Izložbom se ukazuje i na tretman lutke u hrvatskoj povijesti kostimografije. Prikaz je dijela opusa dviju umjetnica.

Kruna Tarle je kazališna i likovna umjetnica multimedije. Po obrazovanju i umjetničkoj praksi u interdisciplinarnnom je području, filozofije, engleskoga jezika i književnosti, klasičnoga i suvremenoga plesa, likovne umjetnosti. U svom radu provodi sintezu plesne i likovne umjetnosti s kazalištem lutke, maske i figure. Ostvarila je niz autorskih projekata (režija, dramaturgija, scenografija, kostimografija, koreografija), međunarodnih suradnji i gostovanja, edukativnih i umjetničkih radionica i multimedijskih projekata.

Osnovala je i niz godina vodila Lutkarski studio ZKL-a, Atelier ZKL-a. Također je osnovala ansambl Fasade i humanitarni projekt Panaceja. Vanjska je suradnica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, a u nekoliko navrata gostuje na Akademiji dramskih umjetnosti, Učiteljskom fakultetu i na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Zatim, gostuje i kao voditeljica radionica na Imaginarnoj akademiji u Grožnjanu. Jedina je predstavnica tzv. image-teatra, kazališta poetskih slika u našoj sredini.

Foto: Ivana Bakal

Ivana Bakal kostimografijom se profesionalno bavi od 1986. godine Na diplomskom studiju kostimografije magistrirala je 2010. godine Doktorirala je 2015. na Akademiji likovnih umjetnosti (slikarstvo) kod mentora red. prof. Z. Kauzlarića Atača, i dr. sc. M. Petranović, znanstvene suradnice u HAZU, obranivši doktorski rad pod naslovom Kazališni kostim između performansa, instalacije i objekta ‒ vizualno kazalište. Autorica je brojnih kostimografija i nekoliko scenografija te velikih strukovnih projekata.

Izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i svijetu. Autorica je i/ili urednica više monografija o hrvatskoj scenografiji i kostimografiji. Vanjska je suradnica i docentica na Diplomskom studiju kostimografije Tekstilno-tehnološkoga fakulteta u Zagrebu. Svojim umjetničkim stvaralaštvom propituje odnos likovne i primijenjene umjetnosti kroz prizmu suvremene umjetničke prakse, s naglaskom na vizualnom kazalištu.

FOTO: KRUNA TARLE