LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sedmi Bloomsday Croatia

Kreativci i avanturisti galopiraju na Bloomsday u punom kasu

Na sedmom Bloomsdayu u Puli uspostavit će se kreativno-kulturna mreža koja odražava raznolikost Jamesa Joycea u različitim formatima, žanrovima i izvedbenim oblicima.

Na sedmom Bloomsdayu u Puli uspostavit će se kreativno-kulturna mreža koja odražava raznolikost Jamesa Joycea u različitim formatima, žanrovima i izvedbenim oblicima.

Bloomsday Croatia zvuči kao najštreberskiji festival u Hrvata, ali ljubitelji Jamesa Joycea i Irske 25 i 26. lipnja 2017. sedmi će se put u Puli uvjeriti kako ujedinjuje kreativce i avanturiste.

Sedmi Bloomsday dovodi sudionike iz cijele zemlje, ali i Europe, kako bi se uspostavila kreativno-kulturna mreža koja odražava joyceovsku raznolikost u različitim formatima, žanrovima i izvedbenim oblicima. Festival ove godine slavi umjetnost plesa i pokreta pa uz nastup Irish Maidena – grupe koja izvodi tradicionalni irski ples – sprema modernu radionicu hip-hopa u irskom tonu.  

Sretna sedmica galopira prema Puli u punom kasu. Crni konj Throwaway (Otpadak) tajnovita je maskota festivala preuzeta iz epizode Lotofazi kojoj je izdanje posvećeno. Crni pastuh i Lotofazi tematiziraju problem nerazumijevanja ideje doma, fetišizacije braka, dogmi i, naposljetku, nacije. Povlače se paralele s velikim promjenama u Europi i svijetu te političkim liderima kiklopskih pogleda.

Promjena je i fokus na ženski rod: neo-soul glazbenica Dorotea Zovko posvećuje nastup Joyceovoj muzi Nori Barnacle s kojom dolazi u Pulu 1904. i s kojom vodi žestoke rasprave razriješene vrućom čokoladom i vođenjem ljubavi. Dorin nastup za Noru slavi stotu godišnjicu prvog velikog glazbenog nastupa gđe Joyce u Zürichu. Kako je gospodin Joyce s divljenjem i čašicom pratio svoju damu, Dorin će nastup popratiti radionica izrade blumzdejovskih koktela. No, i kao ljubitelja kave i rane filmske animacije, Joycea bi obradovala radionica stop-animacije upravo u kavi koja je, kao i ostale, otvorena za sve uzraste i jezike te je potpuno besplatna.

Deset je točaka na Joyceovoj pulskoj karti 2017. zbog čega je ujedno i suvenir-poklon izdanja posebno oblikovana karta grada Pule dostupna na najprometnijim gradskim točkama, a građani i posjetitelji pozvani su obogatiti je svojim iskustvima. Građani su pozvani i s irskom veleposlanicom Olive Hempenstall prodiskutirati u Zajednici Talijana irsko-hrvatske odnose, fenomen emigracije Hrvata u Irsku i čuti kako uspjeti ili se školovati u Joyceovoj domovini iz koje je i sam emigrirao.

Festival je pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Irske i Turističke zajednice Grada Pule zbog čega su sve aktivnosti tradicionalno besplatne.

Više informacija dostupno je na Facebook stranicama.

FOTO: FACEBOOK/BLOOMSDAY CROATIA