LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Cijene ulaznica, ideje i filmovi

Kratak vodič kroz ovogodišnji ZagrebDox

U tjedan dana prikazat će se gotovo 150 filmova u 16 kategorija. Donosimo vam kratak vodič, pokoju preporuku te prikaz filma „Pravila igre“.

U tjedan dana prikazat će se gotovo 150 filmova u 16 kategorija. Donosimo vam kratak vodič, pokoju preporuku te prikaz filma „Pravila igre“.

Od danas pa do subote u pet dvorana kina Cineplexx istovremeno će se prikazivati 150 različitih filmova.

Svakog dana tako možete vidjeti one iz međunarodne i regionalne konkurencije te filmove službenog i posebnog programa.

Naći će se ponešto za one koji vole glazbu, biografije, kontroverze, trilere ili tinejdžersku tematiku, ali i za one koji žele uživati u vrhunskim filmovima proizašlih od majstora Doxa, ADU-ovaca ili Factumentaraca.

Sve izvedbe koje su u 12, 13 i 14 sati su besplatne. Ako želite pogledati neki film, a nije vam važno kada, savjetujemo da provjerite prikazuje li se u tom jutarnjem terminu. Što se tiče ostalih cijena, ulaznice za projekcije u 15 i 16 sati su 20 kuna, a za ostale projekcije 25 kuna.

Oni koji se boje lošeg vremena ili ne žele dugo šetati neka uzmu u obzir to da svaka kupljena ulaznica omogućuje tri sata besplatnog parkiranja u garaži Centra Kaptol.

Za one s puno obaveza (i puno strpljenja), tu je i ziheraška opcija, i to u nedjelju, 1. ožujka. Tada se od podneva do ponoći prikazuju svi najbolji i nagrađeni filmovi u sklopu programa The Best of Fest, a cijena paketa od šest karata iznosi 35 kuna. Što je s automobilom i parkiranjem u garaži u toj kombinaciji, još pokušavamo saznati.

Što preporučamo i planiramo pogledati?

Besani u New Yorku – 2013. godina, Švicarska; traje 92 minute. Redatelj Christian Frei nominiran za Oscara. Tema: ljubavna patnja, traženje izlaska iz opsesivne autodestrukcije prema izgradnji novog identiteta. Moglo bi biti poučno! Igra sutra u podne (besplatno!), u četvrtak u 19 sati te u petak u 17 sati.

Besani u New Yorku, film o ljubavnoj patnji
Besani u New Yorku (Sleepless in New York), zagrebdox.net
 
 

Jednogodišnji najam – 2014. godina, SAD; traje samo 11 minuta. Već je dobio nagradu na festivalu Tribeca. Tema: tri frenda unajmili su stan u New Yorku i stanodavka ih neprestano zove na telefon. Film dolazi u paketu s Vrtnim ljubavnicima (2014., 72', Finska). Film o starim parovima koji dijele mudre misli u lijepim vrtovima, prožeto neočekivanim trenucima humora. Prikazuje se sutra i u petak u 16 sati.

Rich Hill – 2014. godina, SAD; 93 minute. Dobio nagradu za najbolji dokumentarac na Sundanceu i ima ocjenu 7,5 na IMDB-u. Tema: opaki tinejdžeri izbliza zapravo bistri, duhoviti i imaju veliku volju za životom. Film igra sutra u 22, u četvrtak u 16 te u subotu (besplatno!) u 13 sati. Šetnja špicom, fina kava – pa na film.

Besplatno – 2015. godina, Hrvatska; 43 minute. Redateljica je Vlatka Vorkapić (režirala film Sonja i bik). Film za sve volontere i studente: darujemo li svoje vrijeme i trud posve besplatno? Koliko je besplatno zapravo besplatno, a koliko lažno besplatno u strategijama pridobivanja kupaca? Nakon gledanja filma savjetujemo da napišete kolumnu. Sutra u 17 sati, u srijedu u podne (besplatno gledajte Besplatno!) te u četvrtak u 23 sati.

I za kraj donosimo prikaz filma kojim smo mi otvorili 11. ZagrebDox.

Pravila igre – 2014. godina, Francuska; 106 minuta. Očekivali smo tragikomičan film o (ne)uklapanju u kalup prilikom traženja posla, a to smo i dobili. U devet dijelova (poglavlja) pratimo kako četvero mladih (od 19 do 21 godina starosti) traži posao. Poslodavci stvaraju dojam u prvih 13 sekundi – zato nemojte nositi tenisice! Je li visoka motiviranost nečija kvaliteta? Ili točnost? Ne bi li to svi radnici trebali imati; zašto ste baš Vi posebni? S druge strane, razumijemo i poslodavce koji ne vole zapošljavati mlade koji često žele mijenjati poslove.

Duhoviti elementi, realno, teška tema, ali ipak pozitivna atmosfera. Neki mladi bez radnog iskustva samo sa srednjom stručnom spremom ipak se uspijevaju zaposliti! Film svakako preporučamo, pogotovo onima koji će uskoro tražiti posao. Prikazuje se još u četvrtak u 14 sati i u subotu u 22 sati.

FOTO: ZAGREBDOX 2015.