LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izumrle profesije

Korak u prošlost: ovo su zanimanja koja više ne postoje

Vremena se mijenjaju, s razvojem tehnologija došlo je do mnogobrojnih promjena u svim područjima života, pa neizbježno dolazi i do izumiranja određenih profesija.

Vremena se mijenjaju, s razvojem tehnologija došlo je do mnogobrojnih promjena u svim područjima života, pa neizbježno dolazi i do izumiranja određenih profesija.

Neka zanimanja koja su prije bila sasvim normalna, danas su tek dijelom nekih knjiških naslova ili videa, kao što je jedan koji smo pronašli na YouTube kanalu korisnika Most Amazing top 10. U povijesti je bila riječ o općeprihvaćenim poslovima, a danas se ne možemo načuditi informaciji da su takvi poslovi zbilja postojali. 
 

POSTAVLJAČI ČUNJEVA

Na slici Lewisa Wickesa Hinea su ljudski postavljači čunjeva koji rade u Brooklynu u New Yorku, 1910. godine. Godine 1936. tvornički radnik Gottfried Schmidt izumio je mehanički uređaj za postavljanje čunjeva koji je bio napravljen od sjenila za svjetiljke i lonaca za cvijeće. 
 
 

FOTO: YouTube screenshoot

LJUDSKE BUDILICE

Ljudske budilice poznate kao Knocker-ups izvršavale su važan zadatak, buđenje klijenata koristeći se ispucavanjem graška ili udaranjem štapa po prozoru tijekom 19. i ranog 20. stoljeća. 


FOTO: YouTube screenshoot

RUKOVODITELJICE DIZALA

Rukovoditeljica dizala nosi masku jer slika potječe iz 1918. godine, vremena španjolske gripe. Prva dizala su u bili teški strojevi koji su se uglavnom koristili u industrijskoj proizvodnji i bili su prilično opasni za rukovanje. Operateri su bili angažirani kada su dizala postala uobičajena pojava u ugostiteljstvu. Iako je automatsko dizalo izumljeno na prijelazu u 20. stoljeće, nije bilo uobičajno sve do kasnih 40-ih godina prošlog stoljeća. Danas se dizala smatraju jednim od najsigurnijih oblika prijevoza te su sigurnija čak i od pokretnih stepenica. 


FOTO: YouTube screenshoot

ŠTAKOROLOVCI

Profesionalni štakorolovci bili su prilično česta profesija u 19. i početkom 20. stoljeća. Fotografija prikazuje nekoliko hvatača štakora koji rade za sanitarnu upravu luke Liverpool. Umakali bi štakore u kante benzina kako bi ubili buhe radi kontrole kuge. Zabilježeni su slučajevi u kojima su štakorohvatači uzgajali štakore i puštali ih kako bi povećali svoju plaću i izglede za posao. 


FOTO: YouTube screenshoot

RADARI ZA ZVUK

Ljudi kao radari za zvuk korišteni su u vojsci prije izuma radara. Uglavnom su se koristili tijekom Prvog svjetskog rata do ranih godina Drugog svjetskog rata. Korištenjem uređaja za slušanje vojnici su mogli odrediti smjer zvuka koji su stvarali neprijateljski ratni zrakoplovi. Ti su uređaji počeli zastarjevati kada su britanski znanstvenici 1935. godine razvili prvi praktični radarski sustav. 


FOTO: YouTube screenshoot
 
FOTO: YOUTUBE SCREENSHOT