LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Open-air koncerti

Koprivnica ponovno domaćin međunarodnom jazz-festivalu; ulaz slobodan na sve programe

Bogat glazbeni program, jam sessioni, radionice za djecu i još mnogo toga za sve ljubitelje dobre glazbe i ljetnih festivala na otvorenom održat će se pod motom Dijelimo radost i glazbu.

Bogat glazbeni program, jam sessioni, radionice za djecu i još mnogo toga za sve ljubitelje dobre glazbe i ljetnih festivala na otvorenom održat će se pod motom Dijelimo radost i glazbu.

Fest jazza Koprivnica međunarodni je ljetni open-air festival koji se ove godine od 4. do 6. srpnja održava jubilarni peti put. U tri dana festivalskog programa, a pod neizostavnim motom Dijelimo radost i glazbu koji poziva na druženje, zabavu i uživanje u dobroj glazbi u toplim ljetnim večerima, Koprivnica ponovno postaje središte jazz-zbivanja.

Na ovogodišnjem izdanju moći ćete uživati u izvedbama izvrsnih europskih i svjetskih glazbenika. Prve večeri nastupit će jedna od najposebnijih hrvatskih grupa posljednjih godina: Chui zajedno s Jazz-orkestrom Hrvatske radiotelevizije i projektom Chui ovu glazbu za koji su dobili nagradu Porin za najbolji jazz-album 2018. godine  

Američka pjevačica Sharon Clark dobro je poznata američkoj publici, a na Fest Jazza dolazi s nagrađivanim švedskim pijanistom Mattiasom Nilssonom. Od festivala diljem SAD-a do koncertnih dvorana u Europi oduševljava publiku svojim osebujnim glasom. Wall Street Journal naziva Sharon otkrićem i novom Sarahom Vaughan. Pobjednica je natjecanja Billie Holiday Vocal Competition i American Traditions Competition.

Iz daleke Indije dolaze The Bodhisatwa Trio, new-jazz fusion sastav iz Kalkute, koji će nam pokazati zašto su mnogi glazbenici, od Beatlesa nadalje, tražili inspiraciju u indijskoj glazbi. Njegov album Heart of Darkness bio je najprodavaniji nezavisni album u Indiji u lipnju 2016. godine te je bio odabran u 10 najboljih albuma te godine prema časopisu The Rolling Stone. U sklopu svoje europske turneje posjetit će i Fest Jazza te predstaviti svoj najnoviji album The Grey Album koji je izdala koprivnička izdavačka kuća Intek Music početkom 2019. godine

Druge večeri festivala nastupa Borna Šercar's Jazziana Croatica – etno jazz-sastav koji uspješno spaja hrvatsku tradicijsku glazbu s američkim jazz izričajem, čime nastoji očuvati hrvatsku glazbenu baštinu inspiriranu etno utjecajem te nametnuti nove standarde na hrvatskoj jazz-sceni. Posljednji, peti album ovog sastava Rise after Fall izašao je u listopadu 2018. godine i kritike ga svrstavaju u sam vrh prošlogodišnjih jazz-izdanja.

Posljednju večer festivala otvorit će jedan je od najpoznatijih suvremenih slovenskih glazbenika – klavirist Marko Churnchetz – koji je surađivao s velikim imenima svjetske jazz-scene, kao što su Bob Mintzer, Seamus Blake, Eric Alexander, Michael Philip Mossman, Ron McClure, Marcus Gilmore i mnogi drugi. Prema izboru časopisa All About Jazz njegov album Devotion uvršten je među najboljih dvadeset jazz-albuma 2014. godine Churnchetz živi i radi u New Yorku, odakle dolaze i dva člana njegova benda: Ameen Saleem, jedan od najperspektivnijih mladih kontrabasista na svjetskoj jazz-sceni koji je bio član Roy Hargrove Quinteta, te američki r'n'b i jazz-pjevač Jonathan Hoard, nominiran za nagradu Grammy 2016. godine

Ovogodišnji jazz-festival zatvorit će glazbeni sastav Ecliptic iz Ljubljane koji čine ponajbolji slovenski glazbenici s bogatim glazbenim iskustvom muziciranja u različitim glazbenim žanrovima (jazz, rockhip-hop itd.). Njihova je glazba prepuna žive, nesputane kreativnosti i uspješno spaja jazz, drum'n'bass i elektroniku. Njihov prvi album izlazi u lipnju 2019, a koncert u Koprivnici bit će njegovo prvo predstavljanje u Hrvatskoj.

Nakon glavnog programa na Zrinskom trgu koncerti i jam sessioni nastavit će se u Klubu Nautilus, gdje će u sklopu programa Festivalska noć i Jazz Newbies nastupiti Vedran Zec iz Osijeka, The Quartet iz Varaždina te koprivnički bendovi, Midnight Delight i brojni drugi glazbenici.

Za najmlađe posjetitelje festivala neizostavan je i program Glazbene radionice Zika, zika, muzika koji će se 5. srpnja u dva termina održati u koprivničkom Domu mladih pod vodstvom mlade glazbenice i profesorice violine Lucije Stanojević, u sklopu kojeg će djeca od 4 do 12 godina igrom učiti o ritmu, melodiji i jazz-glazbi te kako izraditi instrumente od otpadnih materijala i zatim zasvirati na njima. Gost festivala bit će i književnik Josip Novaković, finalist nagrade Man Booker International, koji će u organizaciji Umjetničke organizacije Artikulacije u prostoru novouređene Galerije Mijo Kovačić održati književnu tribinu. U sklopu predstavljanja puhačkih orkestara u subotnjem jutarnjem programu nastupit će Puhački orkestar Virje, a u sklopu festivala priprema se i Vinilija, prodajna izložba gramofonskih ploča. 

U slučaju lošeg vremena koncertni programi održat će se u Domu mladih Koprivnica u Ulici hrvatske državnosti 10. Ulaz je slobodan na sve programe.

FOTO: MATIJA PEKIĆ