LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Gostovanje u Gavelli

„Komšiluk naglavačke” u Frankopanskoj

Crna komedija u nadrealnom ključu u kojoj se prepliću apsurd i nemilosrdna dijagnoza hrvatskog društvenog bića i kolektivnog nesvjesnog gostuje u Gavelli.

Crna komedija u nadrealnom ključu u kojoj se prepliću apsurd i nemilosrdna dijagnoza hrvatskog društvenog bića i kolektivnog nesvjesnog gostuje u Gavelli.

U četvrtak, 7. studenog 2019, u kazalištu Gavella gostovat će Kazalište Virovitica i Gradsko kazalište Zorin dom iz Karlovca s predstavom Komšiluk naglavačke Nine Mitrović u režiji Darija Harjačeka. Započet će u 20:00. 

– Rijetki su tekstovi u vrhu suvremene hrvatske dramatike poput Komšiluka naglavačke Nine Mitrović: crna komedija u nadrealnom ključu kroz koju se prepliću apsurd i nemilosrdna dijagnoza hrvatskog društvenog bića i kolektivnog nesvjesnog. U njezinom theatrum mundi smještenom u 22-katni neboder sve vrvi od mržnje, bujaju frustracija, bijes i osvetništvo i sve je zaliveno alkoholom zasićenim očajem, boli i bespomoćnošću. (…) I na sve to i kroz sve to smijeh jer svako višeslojno sagledavanje ljudi u ekstremnim situacijama neizbježno je i smiješno. To je zakonitost života i njegova bit. Kazalište je to odvajkada poštivalo, od antičkih vremena preko Shakespearea do Čehova. I Nina Mitrović to savršeno dobro razumije, kao što joj i nadrealno strukturiranje komada izvrsno polazi za rukom. Ona se poigrava našim i inače lažnim uvjerenjem u linearnost vremena i realnost prostora i time nas izbacuje iz uobičajenog i predvidljivog kolosijeka slijeda događaja. Sve to Komšiluk naglavačke čini iznimnim u novijoj hrvatskoj dramskoj produkciji, te velikim izazovom za postavljanje na scenu. – stoji u Gavellinom priopćenju.

Dramaturginja je predstave Komšiluk naglavačke Katarina Pejović, scenografkinja Vesna Režić, a kostimografkinja Morana Petrović. Igraju: Blanka Bart, Igor Golub, Vlasta Golub, Goran Koši, Sara Lustig, Mijo Pavelko, Antun Vrbenski, Goran Vučko, Draško Zidar, Peđa Gvozdić, Vanja Gvozdić, Nino Pavleković i Goran Glavač.

FOTO: GAVELLA