LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ususret Oscarima 2015.

Kome se smiješi zlatni kipić?

Tko na 87. dodjeli nagrade Oscar ima najveće šanse: američki ratni snajperist, teoretski fizičar Stephen Hawking, matematičar Alan Turing ili neki film koji se ne temelji na stvarnoj osobi?

Tko na 87. dodjeli nagrade Oscar ima najveće šanse: američki ratni snajperist, teoretski fizičar Stephen Hawking, matematičar Alan Turing ili neki film koji se ne temelji na stvarnoj osobi?

Otkako su 15. siječnja Chris Pine, J. J. Abrams i Alfonso Cuarón pročitali imena nominiranih za 87. dodjelu nagradi Oscar koju dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i znanosti, veliki filmofili s više ili manje nestrpljenja iščekuju nedjelju, 22. veljače.

Tradicionalno održavana zadnje nedjelje drugog mjeseca u godini, dodjela Oscara najprestižniji je događaj u filmskom svijetu koji nagrađuje filmska postignuća iz prethodne godine

Ipak, kao i svake, i ove godine nominacije su izazvale puno kontroverzi. Tako su mnogi Akademiji zamjerili činjenicu da su svih 20 nominiranih glumaca i glumica bijelci, što je prvi put od 1995. godine da u ovim kategorijama nije nominirana ni jedna osoba druge rase. Ovo posebno čudi s obzirom na to da je jedna od najvećih uspješnica godine bio film Selma, o pokretu za ljudska prava i o Martinu Lutheru Kingu Junioru.

Osim toga, u svim ostalim bitnijim kategorijama – onima za režiju, za originalne i adaptirane scenarije te originalnu glazbu – nominirani su samo muškarci, što raznovrsnost ovogodišnje dodjele Oscara svodi na minimum.

And the Oscar goes to…

No, kome će se osmjehnuti sreća u Dolby Theatru?

S devet nominacija, na listi prednjače Birdman Alejandra Gonzálesa Iñárritua i Hotel Grand Budapest Wesa Andersona te Igra oponašanja norveškog redatelja Mortena Tylduma, i to s osam nominacija.

Ako je vjerovati da ranije dodjele nagrada, poput nagrada Britanske akademije za film i televiziju (BAFTA), Američke udruge filmskih glumaca (SAG) te Zlatnog globusa, predviđaju dobitnike Oscara, onda su sve glavne kategorije već jasne.

Film Odrastanje (Boyhood) Richarda Linklatera, kao i sam Linklater, pokupili su i BAFTA-u i Zlatni globus za najbolji film, odnosno najbolju režiju. Odrastanje je izazvalo mnogo pažnje kritike i publike zbog činjenice da je film sniman u razdoblju od 11 godina, a Linklater je koristio iste glumce (Ethan Hawke, Patricia Arquette te mladi Ellar Coltrane i Lorelei Linklater). Osim Linklatera, i Patricia Arquetter osvojila je nagrade BATFA-e, SAG-a te Zlatnog globusa za najbolju sporednu ulogu, a uz nju je i Ethan Hawke nominiran u kategoriji sporednih glumaca.

Ipak, mnogi su primijetili kako je film Odrastanje precijenjen te je dobio toliko pažnje i nominacija samo zbog činjenice da je sniman preko desetljeća.

U preostale tri glumačke kategorije prednjače Eddie Redmayne (glavni glumac u Teoriji svega), J. K. Simmons (sporedni glumac u Ritmu ludila) te Julianne Moore (glavna glumica u Still Alice), koji su baš kao Arquette osvojili sve tri prestižne nagrade koje prethode dodjeli Oscara.

U kategoriji najboljeg filma, najveću prijetnju Odrastanju predstavljaju filmovi koji ujedno i imaju najviše nominacija: Hotel Grand Budapest te Birdman. Film Wesa Andersona dobio je Zlatnog globusa za najbolju komediju, dok je onaj Iñárritua dobio nagradu SAG-a za najbolji glumački ansambl. Birdman je također dobio i tri glumačke nominacije za Oscara, i to one za glavnog glumca (Michael Keaton), sporednog glumca (Edward Norton) te sporednu glumicu (Emma Stone).

Osim toga, sva tri su nominirana za najbolji originalni scenarij, i to zajedno s filmovima Foxcatcher, čiji su redatelj Bennett Miller te glavni glumac Steve Carell također dobili nominacije, te Noćne kronike (Nightcrawler).

Utemeljeno na stvarnom događaju

Mnogo se nade također polaže i u filmove Igra oponašanja (The Imitation Game), o briljantnom britanskom matematičaru i informatičaru Alanu Turingu, smješten u Drugi svjetski rat, te u film Teorija svega (The Theory of Everything), koja prati školovanje i mladost još jednog briljantnog britanskog znanstvenika, teoretskog fizičara Stephena Hawkinga.

Igra oponašanja u svojih osam nominacija, osim one za najbolji film te redatelja, ima između ostaloga i nominacije za glavnog glumca (Benedict Cumberbatch), sporednu glumicu (Keira Knightly) te adaptirani scenarij, dok je Teorija svega Jamesa Marsha dobila pet nominacija, uključujući i one za najbolji film, glavnog glumca, najbolju glumicu (Felicity Jones) te adaptirani scenarij.

Jedan od filmova koji je zasigurno izazvao najviše kontroverze sa svojih šest nominacija je Snajperist (American Sniper) Clinta Eastwooda koji pretendira u kategorijama najbolji film, glavni glumac (Bradley Cooper) te adaptirani scenarij. Eastwood je režirao priču o najuspješnijem američkom snajperistu koji je ubio 255 ljudi u četiri ture koje je odradio u Iraku, a film je izazvao more kritika koje su tvrdile da je to zapravo 132 minute čiste američke ratne propagande te da kao takav ne zaslužuje da ga se nagrađuje.

Osim Teorije svegaIgre oponašanja i Snajperista, u kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija našli su se i Skrivena mana (Inherent Vice) te Ritam ludila (Whiplash) koji, uz nominaciju J. K. Simmonsa, ima i onu za najbolji film.

Ignorirani Selma i Interstellar

Kao i svake godine, tako i ove postoji niz filmova, glumaca i režisera koje je Akademija filmskih umjetnosti i znanosti ignorirala.

Osim ranije spomenute Selme koja je dobila svega dvije nominacije (za najbolji filme, te najbolju pjesmu), dok su izostavljeni David Oyelowo u kategoriji glavnog glumca te Ava DuVernay za najbolju režiju, ne možemo ne spomenuti i Interstellar. Iako je ovaj film Christophera Nolana dobio ček pet nominacija, izostale su one najvažnije: za najbolji film, režiju, scenarij te glumačke nominacije.

Je li moguće da se Akademija zasitila prošle godine kada su najviše nominacija pokupili filmovi slične tematike: Gravitacija s deset te 12 godina ropstva s devet nominacija?

Pored Selme i Interstellara, kao ignorirani spominju se i Foxcatcher koji, iako ima nominacije za najbolju režiju, glavnog i sporednog glumca (Mark Ruffalo) te adaptirani scenarij, ipak nije dobio nominaciju za najbolji film; Nestala (Gone GirlDavida Finchera koji nije nominiran za najbolju režiju i adaptirani scenarij, iako je Rosamund Pike dobila nominaciju za najbolju glavnu glumicu; ali i dugometražni crtani film LEGO (The Lego Movie) koji nije nominiran u istoimenoj kategoriji.

Legend – wait for it – dary

Ovogodišnju, 87. dodjelu nagrada Oscar vodit će Neil Patrick Harris, poznati kao zloglasni Barney Stinson iz serije Kako sam upoznao vašu majku. Harris, veliki ljubitelj mjuzikla i magije, na ovoj je poziciji naslijedio Ellen DeGeneres koja je prošle godine okupila gotovo 44 milijuna gledatelja, što prošlogodišnju dodjelu čini najgledanijom od 2000. godine

Osim magije i glazbeno-plesnih točaka, na pozornici će nas uz Harrisa zabavljati i glazbene izvedbe zvijezda poput Lady Gage, Jennifer Hudson, Johna Legenda te grupa Maroon 5 i The Lonely Island.

Harris je inače već iskusni voditelj dodjela nagrada: četiri puta vodio je nagrade Tony za izvrsnost u kazalištu, a dva puta nagrade Emmy za televizijsku produkciju.

Dodjelu Oscara možete gledati na prvom programu Hrvatske radiotelevizije, s početkom u 00:50, a kako se Neil Patrick Harris pripremao za vrlo komplicirani posao voditelja ove prestižne dodjele, možete pogledati u videu:

FOTO: BIG STAR MOVIES