LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatski film osvaja Europu

„Kokoška“ osvojila europskog Oscara

Film o djevojčici Selmi koja se brine o kokoški za vrijeme rata u Sarajevu osvaja Europu.

Film o djevojčici Selmi koja se brine o kokoški za vrijeme rata u Sarajevu osvaja Europu.

Film „Kokoška“ Une Gunjak u njemačko-hrvatskoj koprodukciji dobio je europskog Oscara u Rigi. Film je odnio pobjedu u kategoriji najboljeg kratkometražnog filma.

Radnja filma smještena je u ratnom Sarajevu 1993. godine Šestogodišnja djevojčica Selma brine o kokoški koju je otac poslao s ratišta kako bi imali što jesti. No, Selma kokošku smatra svojim kućnim ljubimcem. Iako je radnja filma smještena u Sarajevu, film je u potpunosti snimljen u zagrebačkom naselju Savica.

Prema pisanju Večernjeg lista, hrvatski producent filma, Siniša Jurišić, pobjedu je očekivao. On smatra da je film pogodio žicu i da predstavlja zaokruženu cjelinu. Također, smatra da je redateljica Una Gunjak odlično prenijela intimnu priču na platno.

„Kokoška“ je odnijela već 20 nagrada. Među njima je pobjeda na međunarodnom festivalu kratkog filma u Palm Springsu u kategoriji najboljeg kratkometražnog igranog filma. Film je osvojio i nagradu Sarajevo Film Festivala u kategoriji najboljeg kratkometražnog filma, nagradu HollyShorts u Los Angelesu za najboljeg redatelja i mnoge druge.

Film je bio u predselekciji za pravog Oscara, ali je nedavno objavljeno da ipak nije ušao u uži krug.

FOTO: WWW.HAVC.HR