LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mjesečni pregled pretpremijera i premijera u Zagrebu

Kazališna uvertira u zimu

U studenom nas očekuje bogata kazališna ponuda. Donosimo vam popis pretpremijera i premijera u zagrebačkim kazalištima za mjesec studeni s cijenama karata za studente.

U studenom nas očekuje bogata kazališna ponuda. Donosimo vam popis pretpremijera i premijera u zagrebačkim kazalištima za mjesec studeni s cijenama karata za studente.

Gradsko dramsko kazalište Gavella 8. studenoga donosi nam pretpremijeru predstave Osmi povjerenik redatelja Saše Anočića. Predstava je nastala po knjizi Renata Baretića, a radnja se odvija na najudaljenijem naseljenom hrvatskom otoku Trečiću, gdje dolazi osmi povjerenik, Siniša Mesnjak, kako bi organizirao izbore. Cijena ulaznice iznosi 70 kuna. Uz ovu pretpremijeru, možete pogledati i ostale predstave na Gavellinom repertoaru: Zločin i kazna, Candide ili optimizam, Antigona, Fine mrtve djevojke i U ime novca.

Zagrebačko gradsko kazalište Komedija 24. listopada imalo je premijeru rock-opere Gubec-beg, napisano po narudžbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Osim ove predstave, novitet je i Ukroćena goropadnica, predstava napravljena po predlošku istoimenog djela Williama Shakespeara, a radnja se vrti oko dvije sestre (Bianca i Katarina) i ljudi oko njih. Ono što će vas zasigurno zaintrigirati je predstava koja bi premijeru trebala doživjeti 22. studenoga, a redatelj joj je Igor Mešin. Radi se o Spamalotu Montyja Pythona, napravljenom prema knjizi Erica Idlea. Svakako nemojte propustiti poznati mjuzikl Jalta, Jalta koji je ovu jesen doživio 150. izvedbu. U ostataku programa, Komedija nudi i predstave: Dobri vojak Švejk, Diplomac, Čisto ludilo i Cabaret. Karte možete nabaviti za cijene od 40 do 60 kuna, a uz predočenje studentske isprave imate pravo na 30% popusta. 

Glumačka družina Histrion 13. studenoga na svojim daskama predstavlja najnoviju tvorevinu, Bunjevački blues. Predstava je nastala prema zbirci priča Pred svitom Tomislava Žigmanova, a vrti se oko opisa bunjevačkih običaja, pjesmi i zavičaja. Ulaznice možete kupiti po cijeni od 40 kuna, a ako vam se ne sviđa ovakav tip predstave, Histrioni vam ovaj mjesec nude i predstave: Muke po Iveku, Moj slučaj, Ni med cvjetjem ni pravice i Škandal na vuglu Vlaške i Koturaške.

Hrvatsko narodno kazalište, kao i uvijek, ima raznovrsnu ponudu predstava. Tako će 4. i 5. studenoga ugostiti kazalište Ulysses sa predstavom Shakespeare u Kremlju. Predstava je nastala u suradnji sa Srpskim narodnim pozorištem Novi Sad. Predstava je napravljena prema motivima Ranka Marinkovića u znaku vage, i to u čast stogodišnjici njegova rođenja. Ostale predstave koje svakako vrijedi pogledati su: Gospoda Glembajevi (prema Krležinoj knjizi), Višnjik (A. P. Čehov), Pigmalion i Na dnu. Cijena ulaznica kreće se od 50 do 85 kuna, a studenti imaju pravo na 50% popusta uz predočenje studentske isprave.

KNAP (Kazalište na Peščenici) svoje je premijere održao u desetom mjesecu, što vas ne bi trebalo spriječiti da pogledate neke predstave na repertoaru, poput: Glumice&to, Grupa, Punoglafka, Niko i Ništ te Smisao života gospodina Lojtrice. Cijene ulaznica za studente su 50 kuna.

Kerempuh za 45 kuna nudi hvaljene i već iskušane predstave poput: Ne igraj na Engleze, Svećenikova djeca, Kod Martinovih, Krletka, Čudo u Poskokovoj Dragi, Buba u uhu, Gospođa Ministarka i uvijek zabavan Spektakluk. Na noćnoj sceni Kerempuha morat ćete izdvojiti 50, odnosno 65 kuna, no zabavit će vas tri predstave: kabaret Chishche Lishche, Međuigre 0-24 i Postdiplomsko obrazovanje s Vilimom Matulom u glavnoj ulozi.

U Vidri, izdanku Kerempuha, moći ćete vidjeti različite dramske grupe i kazališta. Tako nam Kazalište Moruzgva predstavlja svoju predstavu Harem. Ilijada, u režiji Marija Kovača i Vilima Matule, doživjela je premijeru u listopadu, a ovaj mjesec aktivno kreće s prikazivanjem. Planet Art nam prikazuje Nismo sve Karenjine, a Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život izvodi predstavu Ćelava pjevačica. Akademija dramske umjetnosti prikazuje predstavu Sitno i tiho, a Atelje212 izvodi predstavu Posetilac. Premijeru nam donosi i Kazalište Smjehotići sa svojom predstavom Vlaška posla, koja je ovo ljeto imala turneju hrvatskom obalom.

Exit nam nudi dvije nove predstave čije su premijere bile u listopadu: Plemena i Njuške. Osim ovih noviteta, za 55 kuna možete vidjeti i poznate predstave poput Kauboja koji su doživjeli i filmsku ekranizaciju, Kako misliš mene nema?!, CABAres, CABArei te Sutra (ni)je novi dan.

Teatar &td u prostorima SC-a nudi osam predstava: Bolest smrti, Malo je dovoljno, Planet8, Rasprodaja, Dezerter, Glorija, Ljevoruka i Irinina duša je kao... Cijena ulaznica kreće se između 25 i 50 kuna.

Za kraj, ZKM nam je pripremio nove predstave - Anything i Snajper. Također, na repertoaru im se nalazi i Alan Ford, ekranizacija poznatih istoimenih stripova, koja je dosad svaki put bila rasprodana. Ne zaboravite provjeriti i ostale naslove poput: Ovo bi mogla biti moja ulica, Sada je, zapravo, sve dobro, Othello, Galeb, Psima ulaz zabranjen... Cijena ulaznica varira od 50 do 100 kuna, no studenti imaju pravo popusta. Koliki - provjerite na službenoj stranici.

Na kraju, imajte na umu kako se 16. studenoga održava Noć kazališta. Program će uskoro biti objavljen!

FOTO: MAJA ČIRJAK/STUDENTSKI.HR