LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kazališna predstava stanara studentskog doma

Junak sa Save se vraća na pozornicu nakon uspješne premijere

Predstava je utemeljena na događajima i likovima koji su poznati stanovnicima stundentskog doma na Savi. Od „tajnih" šifri pomoću kojih se preprodaje laka droga i guranja preko reda u menzi pa sve do ozbiljnih problema kao što su otvaranje vina ili pudinga.

Predstava je utemeljena na događajima i likovima koji su poznati stanovnicima stundentskog doma na Savi. Od „tajnih" šifri pomoću kojih se preprodaje laka droga i guranja preko reda u menzi pa sve do ozbiljnih problema kao što su otvaranje vina ili pudinga.

Kino Forum u sklopu Studentskog naselja Stjepan Radić bilo je pretijesno ove srijede za sve koji su došli pogledati jednistvenu predstavu Junak sa Save koju su osmislili i realizirali upravo stanari najvećeg studentskog naselja u Hrvatskoj. Iz sigurnosnih je razloga "samo" 320 ljudi pušteno u dvoranu dok ih je stotinjak ostalo pred vratima. Velik interes za predstavu ugodno je iznenadio njene tvorce koji su najavili reprizu već u utorak na istom mjestu u 21:30.  

Priča o nastanku ove predstave poprilično je neobična. U predstavi glumi 13 studenata uz pomoć dvoje tehničara. Zanimljivo je da nitko od njih ne studira na umjetničkoj akademiji, već na daskama koje život znače likove, glume studenti filozofije, ekonomije, agronomije, PMF-a, KBF-a. 

– Junak sa Save je trebala biti tek jedna epizoda emisije koja je trebala ličiti na Top listu nadrealista čije smo snimanje dogovarali s jednom televizijom. Bilo je to 2012. godine S vremenom smo izgubili volju i nismo taj projekt realizirali do kraja. No, prije nekoliko mjeseci smo skupili novu ekipu i odlučili ostvariti ideje. – ispričao nam je Filip Karagić, jedan od tvoraca predstave.

Foto: Sara Filipa Delić

Predstava je utemeljena na događajima i likovima koji su poznati stanovnicima stundentskog doma na Savi. Od „tajnih" šifri pomoću kojih se preprodaje laka droga i guranja preko reda u menzi pa sve do ozbiljnih problema kao što su otvaranje vina ili pudinga. Sve su to boljke s kojima se svakodnevno susreću savski studenti. A kad problem treba riješiti, u pomoć dolazi Junak sa Save.

Više od tri mjeseca trebalo je da se pripremi i uvježba predstava koja traje sat vremena. 

– Prvu probu smo održali 29. studenog prošle godine Često nismo imali gdje vježbati pa smo se nalazili po sobama u domu. Nekad bi nam prostorije ustupio Zavičajni klub hercegovačkih studenata, nekad bismo vježbali u crtaoni u 6. paviljonu. Sve smo to radili iz ljubavi i bez ikakvih drugih interesa. Predstava je isključivo za sadašnje i bivše studente sa Save jer ju jedino oni mogu razumijeti. – nastavio je priču Karagić.

Zanimljivo je da scenarij za predstavu zapravo i ne postoji.

– Postoji samo lista tema, točaka radnje koje su onda sami glumci improvizacijom pretvarali u smislene cjeline te je svatko od njih u svoj lik ugradio dio svoje ličnosti – opisao je Karagić.

Junak sa Save ponovo će pomagati studentima u nevolji već u utorak. Ulaz u Kino Forum bit će besplatan za sve koji su uspjeli rezervirati svoja mjesta.

FOTO: SARA FILIPA DELIĆ