LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Revija na Braču

Još stignete zaviriti u najkvalitetnije od osnovnoškolskog filmskog stvaralaštva

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece po 56. put presjek je najkvalitetnijeg filmskog stvaralaštva djece. Još se stigne zaviriti u njezin besplatni program.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece po 56. put presjek je najkvalitetnijeg filmskog stvaralaštva djece. Još se stigne zaviriti u njezin besplatni program.

Uz svečanu je ceremoniju i projekciju dijela filmova iz natjecateljskog programa u Kinu Mediteran Bol 4. listopada otvoreno 56. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Nakon prošlogodišnje manifestacije u Sisku, sve do 7. listopada, Bol na Braču postaje važna filmska destinacija.

Kao središnje su slavlje hrvatskog osnovnoškolskog filma Reviju podržale brojne državne i lokalne institucije. Uz Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatsku zajednicu tehničke kulture, organizacijski je partner Revije uvijek udruga koja lokalno radi na promociji medijske pismenosti, a u Bolu je to Kino Mediteran, koje tijekom cijele godine na našim otocima prikazuje recentnu domaću i europsku kinematografiju.

U Kinu Mediteran Bol, gdje se za svečano otvaranje tražilo sjedalo više, publici se obratio Alen Munitić, ovogodišnji suorganizator Revije i direktor Kina Mediteran:

– Nama je izuzetno drago da smo ugostili Reviju u mjesecima izvan sezone jer obično svi otoke posjećuju ljeti, a nama je jesenski i zimski period izuzetno važan jer se posebno fokusiramo na dječje filmove i suradnju s osnovnim i srednjim školama u svim gradovima u kojima radimo. Zahvaljujem se Hrvatskom filmskom savezu na tome što nam je ukazao povjerenje i dao priliku da budemo suorganizatori Revije, kao i Općini Bol i Centru za kulturu Bol.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece po 56. put presjek je najkvalitetnijeg filmskog stvaralaštva djece. I ove je godine stigao veliki broj prijava, a u natjecateljski program ušlo je čak 89 filmova. Hrvatski filmski savez trudi se posljednjih 56 godina da svake godine filmski oživi neku novu lokaciju i dovede mlade filmaše iz drugih dijelova Hrvatske.

Prisutne u publici pozdravio je i Matko Burić, v. d. tajnik Hrvatskog filmskog saveza:

– Drago nam je da imamo prilike Reviju svake godine seliti u drugo mjesto i na taj način lokalno poticati medijsku pismenost u različitim dijelovima Republike Hrvatske te se nadam, jednom kad Revija završi, da će dio programa i iskustva s Revije ostati i prenositi daljnju medijsku pismenost i ljubav prema filmu.

Prisutni u publici bili su i članovi stručnog i dječjeg žirija koji će na kraju Revije dodijeliti nagrade u šest kategorija. Članove stručnog žirija čine Maja Flego, savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu, redatelj i snimatelj Boris Poljak te animatorica Petra Zlonoga. Dječji žiri ove godine čine učenici Osnovne škole Bol, prijatelji iz Enimation festivala iz Slovenije te prijatelji iz Giffoni film festivala iz Italije koji će stručno ocijeniti i pregledati svih 89 filmova te na kraju dodijeliti nagradu najboljima.

A dokaz da Brač uistinu živi filmski život posljednjih tjedan dana, posvećenih upravo najmlađima, zasigurno jest i činjenica da je nakon Makarske i Siska senzorno-motorička radionica za djecu s intelektualnim poteškoćama održana i u Nerežišću u suradnji s Udrugom Brački pupoljci. Također, u suradnji s OŠ Supetar i Područnom školom Nerežišća održana je radionica za animirani film. Nastali filmovi prikazani su na svečanom otvorenju.

Zatim je ovogodišnju Reviju i službeno otvorila voditeljica obrazovnih programa Sanja Zanki Pejić. Nakon svečanog otvorenja uslijedili su projekcija prvog dijela filmova iz natjecateljskog programa te razgovori s autorima.

Svi zainteresirani još imaju priliku zaviriti u najkvalitetnije od osnovnoškolskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj. Kompletan je program besplatan.

FOTO: HRVATSKI FILMSKI SAVEZ