LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Otvorenje izložbe

Jedan od najintrigantnijih umjetnika mlađe generacije na „Animafestu“

Ovog se ponedjeljka očekuje otvorenje izložbe Stipana Tadića, jednog od najtalentiranijih i najintrigantnijih umjetnika mlađe generacije koji je dao svoj doprinos i špici ovogodišnjeg „Animafesta“ posvećenog hororu u animiranom filmu. Moći će se pogledati do 9. lipnja.

Ovog se ponedjeljka očekuje otvorenje izložbe Stipana Tadića, jednog od najtalentiranijih i najintrigantnijih umjetnika mlađe generacije koji je dao svoj doprinos i špici ovogodišnjeg „Animafesta“ posvećenog hororu u animiranom filmu. Moći će se pogledati do 9. lipnja.

Ovogodišnja ilustracija Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb sa središnjom temom horora već je privukla mnogo pozornosti Zagrepčana koji će se s njome, kao i brojni strani gosti, uoči i tijekom festivala susretati na plakatu, biltenu i špici. Njezin autor, slikar, strip-crtač i muralist Stipan Tadić, jedan od najtalentiranijih i najintrigantnijih umjetnika mlađe generacije, ovog ponedjeljka, 28. svibnja, u 20 sati, u već kultnoj galeriji i caffe baru Botaničar (Trg Marka Marulića 6) otvara izložbu koja daje detaljan uvid u proces nastanka ilustracije, razlažući je na sastavne likovne elemente koje su potom kreativno na festivalske materijale primijenile autorice vizualnog identiteta Animafesta Ana Kunej i Zlatka Salopek iz studija Kuna zlatica. 

Tadić, koji je široj javnosti najpoznatiji po hiperrealističkim tendencijama, iako stvara u čitavom nizu različitih tehnika i stilova te koristeći raznorodne motive, ovoga se puta nadahnuo psihodeličnim svijetom 1960-ih i talijanskim maniristom 16. stoljeća Giuseppeom Arcimboldom. Na tragu ilustracije, u suradnji s Petrom Balekić i Lukom Hrgovićem (animacija) te Lukom Šipetićem i Dinom Santalezom (zvuk) napravio je i stravičnu špicu festivala koja kao i ilustracija asocira na središnji tematski program Animafesta 2018. posvećenog hororu u animiranom filmu. Taj će program posjetiteljima festivala pružiti uzbudljiv i temeljit povijesni presjek svjetskog i hrvatskog horor-crtića u dugometražnoj i kratkometražnoj formi.

Foto: Animafest

Nakon službenog otvaranja izložbe, koja traje do zatvaranja festivala 9. lipnja, posjetitelji se pozivaju na neformalno druženje s autorima ilustracije i vizualnog identiteta Animafesta 2018.

28. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2018. održava se od 4. do 9. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Kinoteka te na brojnim drugim gradskim lokacijama. Filmski program čini više od 400 filmova iz 44 svjetske zemlje, a uz prestižna natjecanja u kojima sudjeluju oskarovci i zvijezde globalne animacijske scene, tu su i središnji tematski program posvećen hororu u animaciji, multimedijalna proslava 50. obljetnice serije Profesor Baltazar, retrospektivni programi posvećeni svjetskim i hrvatskim klasicima te baltičkim kinematografijama, open airovi i animacikliranje, izložbe i radionice te program za profesionalce Animafest PRO, kao i bogat Program za djecu i mlade.

FOTO: STIPAN TADIĆ