LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koncert Brkova u Domu sportova

IZVJEŠTAJ: „Brkovi su da se vole”

Brkovi su uspjeli rasprodati malu dvoranu Doma sportova, a i zadovoljiti sve prisutne. U dvosatnom mini spektaklu bilo je pjesama sa svih albuma, pretpremijera pjesme „Život brzo prolazi”, tamburaša, rakije i još drugih iznenađenja. Prije njih, nastupali su rokeri iz benda Šank i reperi iz Kiše metaka.

Brkovi su uspjeli rasprodati malu dvoranu Doma sportova, a i zadovoljiti sve prisutne. U dvosatnom mini spektaklu bilo je pjesama sa svih albuma, pretpremijera pjesme „Život brzo prolazi”, tamburaša, rakije i još drugih iznenađenja. Prije njih, nastupali su rokeri iz benda Šank i reperi iz Kiše metaka.

Mala dvorana Doma sportova bila je jučer u narodnjačko-punkerskom deliriju. Naime, Brkovi su dvosatnim burnim, kaotičnim i maštovitim spektaklom oduševili svoje obožavatelje. I publici, a i Brkovima, ovaj će koncert ostati urezan u pamćenje kao nezaboravan, budući da je to najveći koncert u karijeri ove grupe. Uz Brkove, nastupali su i rokerski bend Šank?! i hip hop kolektiv Kiša metaka

Prvi protagonisti večeri bili su rokeri iz Šanka. U ovom sastavu na hrvatskoj glazbenoj sceni postoje pet godina, prije čega su svirali u različitim bendovima. Odsvirali su deset pjesama, među kojima su „Zadnja prilika”, s posljednjeg „Treća runda” iz 2013. godine, „Maske” s albuma „Priče iz noćnih tramvaja”, Grad je naš”, s njihovog istoimenog albuma, potom „Na šank” i za kraj, „Zagreb gori”. 

Nakon Šanka, uslijedila je Kiša metaka, gangsta reperi. Iako su u toj postavi tek od 2013., momci iz Kiše iza sebe već imaju par hitova, a na koncertima osvajaju publiku svojim ubojitim beatovima i tekstovima. Na njihovoj set listi našle su se „Bauhaus”, „Pljačkam turiste”, „Swaguša”, „Daj pare”, „Jaketa” i „Namazan u kocki”. Najjače ovacije bile su na pjesmama „Drei millionen”, koja je jedan od njihovih poznatijih glazbenih brojeva, te na „Pazaru” i "Miješanom mesu”. Obje su začinjene balkanskim melosom, a pjesma „Miješano meso” snimljena je u suradnji sa Shamsom iz Brkova. Nažalost, na koncertu su pjesmu izveli bez njega. Međutim, to nije umanjilo doživljaj koncerta. Krešo bengalka, Vojko, Oreb, Batman 3000 i Vrh odradili su odličan posao.

brkovi dom sportova 2
 
izvor: Roberto Pavić
 
 

Brkovi su koncert započeli puštanjem snimke pjesme „Moja domovina” u izvedbi Hrvatskog Band Aida, što je raznježilo napunjenu dvoranu Doma sportova. Koncert su otvorili „Balkan starom”. S albuma „Punkfolkwellness” izveli su „Neću da idem u disko skup”, „Mala”, „Ne želim da budem OK”, „Bolje da sam s frendovima pio rujno vino i „Opasno se drogiram”, koja je bila prije bisa. S drugog albuma, „Društvo Brkatih Mladića”, odsvirali su „Brkovi” (himnu), „Švaler”, „Nisam ja za tebe” i „Hrvat iz Gospića”. "Ornelu” su izveli uz asistenciju jedne djevojke, a „Toleranciju” u tamburaškoj verziji. Prije no što su izveli „Toleranciju”, tamburaši su odsvirali jedan bečarac i nasmijali prisutne s led lampicama na instrumentima. „Vrati se vrati", „Nisi me bila vrijedna”, „Znanac”, „Hoću da budem svoj” i „Naša mala zemlja” neke su od odsviranih pjesama s „Balkanskog Esperanta”. S posljednjeg albuma, „Pizda materina”, izveli su „Nije život cvjetno polje”, „Pizdu materinu” i obradu pjesme Baneta Bojanića „Samo pijan mogu”, koja je podigla cijelu publiku na noge, ne računajući one s najviše energije koji su bili na parteru. Za bis su ostavili pjesme „Kurvo prokleta”, obradu pjesme „Daj mi vina da se napijem” i „Samac”. Također, valja napomenuti da je pretpremijerno izvedena pjesma „Život brzo prolazi”, koja će se naći na sljedećem albumu koji izlazi sljedeće godine

Što se vizualnog dijela tiče, Brkovi su, kao i uvijek, oduševili sve skandaloznim outfitom. Žorž, Prasac i Šarac bljesnuli su u šljokastim tajicama, Shamso je za ovu prigodu imao umjetne tetovaže po cijelom torzu, dok je Tomac imao kostim u bojama njemačke zastave. Iako nisu parodija na cajke, oni se zasigurno izruguju iskrivljenim vrijednostima društva. Osim što se izruguju sponzorušama, nevjernicama, prokletim kurvama, izruguju i politiku. To potvrđuju i snimke Tuđmana, koje su se puštale u pozadini za vrijeme koncerta.

Brkovi su potvrdili da su klasa i da se broj njihovih fanova neprestano povećava iz dana u dan. Koncert je bio ispunjen genijalnim Shamsovim šalama, dobrom glazbom, tekstovima u kojima se (gotovo) svatko može prepoznati, energičnim nastupom članova na bini i opuštenom atmosferom. To potvrđuje i stol s alkoholom na pozornici, koji je za njih eliksir života. Jedina zamjerka je lošiji razglas, zbog kojeg dosta ljudi nije moglo shvatiti što izvođači točno govore između pjesama. Unatoč tome, koncert će svima ostati u lijepom sjećanju. Teško je ostati ravnodušan nakon takve svirke. Kao što i pjevaju u svojoj himni, „Brkovi su da se vole”.

FOTO: ROBERTO PAVIĆ