LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Advent 2022.

Iz Grada predstavili kompletan program ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu: Svoj će doprinos dati i studenti

Koncerti, gastronomska ponuda te razni drugi kulturno-umjetnički programi obilježit će ovogodišnji Advent u Zagrebu. Ove se godina čitava ponuda širi i na kvartove, a iz Grada očekuju značajno povećanje prihoda u odnosu na ranije godine.

Koncerti, gastronomska ponuda te razni drugi kulturno-umjetnički programi obilježit će ovogodišnji Advent u Zagrebu. Ove se godina čitava ponuda širi i na kvartove, a iz Grada očekuju značajno povećanje prihoda u odnosu na ranije godine.

Na radost svih građana, ali i brojnih posjetitelja iz drugih dijelova Hrvatske i svijeta, Advent u Zagrebu ove se godine vraća na velika vrata. Službeno otvorenja na rasporedu je u subotu, 26. studenog, kada će se točno u 17 sati upaliti prva adventska svijeća na Trgu bana Jelačića. Prigodno, u 18 sati slijedi otvorenje gornjogradskih lokacija, a u 19 sati otvara se Ledeni park na Trgu kralja Tomislava. Tradicionalno paljenje lampica održat će se istog dana, u 19 i 50 na Zrinjevcu.

Novitete i bogat program Adventa u Zagrebu, prezentirao je gradonačelnik Tomašević na današnjoj konferenciji za medije.

Ove godine krećemo s novim konceptom Adventa koji je razvijen u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i Javnom ustanovom Maksimir, a za koji smatramo da će još više potaknuti kreativnost i dobre ideje u osmišljavanju adventskih aktivnosti i događanja. Najvažniji iskorak je transparentan način odabira ponuditelja kroz natječaje, a naglasak je stavljen na kvalitetu i kvantitetu predviđenih kulturnih, glazbenih i zabavnih sadržaja te uređenje lokacija. Time smo dobili raznoliku kulturnu ponudu za sve dobne granice, različite koncepte ponude hrane, veliku ponudu domaćih proizvoda i još puno drugih zanimljivosti. Vraća se i klizalište na Tomislavcu, ali s manje zauzimanja zelene površine, kako bismo pomirili i struku i želje naših sugrađana. Imamo i tri potpuno nove lokacije – Trg dr. Franje Tuđmana s ugostiteljskom ponudom te Park Grič i Stara Vlaška koje će TZGZ prigodno božićno ukrasiti. Vodili smo računa i da Advent bude ekološki održiv: koristit će se jednokratna, biorazgradiva ambalaža i bit će postavljeni punktovi za razdvajanje otpada.


S obzirom na proširivanje samog sadržaja i raznih kulturno-umjetničkih manifestacija, iz grada očekuju značajano povećanje prihoda.

Zagreb je ranije imao 900 tisuća kuna prihoda, a ove, od zagrebačkog Adventa, očekujemo 4.2 milijuna kuna prihoda. To bi značilo da ćemo ostvariti plus veći nego ikad - istaknuo je Tomašević.

Sveučilište uključeno u program Adventa


U periodu od 16. do 23. prosinca, ispred Učiteljskog fakulteta okupljat će se studenti s raznih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, a Advent će posjetiti i studenti s Pedagoškog fakulteta iz Graza. Ukupno će biti instalirano 14 adventskih kućica gdje će studenti izlagati svoju ponudu, a sve s ciljem prikupljanja sredstava za nezbrinutu djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, kao i učenike slabijeg socioekonomskog statusa. Također, ispred Učiteljskog fakulteta nalazit će se i pozornica, gdje djecu i mlađe uzraste očekuje prilagođen kulturno umjetnički program. 

Katalog Adventa dostupan je na službenim stranicama Grada Zagreba.
FOTO: UNSPLASH