LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Klub mladih KLOOZ

Iva Pejković otvorila "Knjišku Posvudušu"

Iva Pejković je novinarka, kolumnistica, voditeljica čitateljskog kluba Dioptrija i aktivna članica zadarskih pisaca ZaPis.

Iva Pejković je novinarka, kolumnistica, voditeljica čitateljskog kluba Dioptrija i aktivna članica zadarskih pisaca ZaPis.

Knjiška posvuduša naziv je za ciklus književnih događanja koja će se odvijati u Klubu Mladih KLOOZ od ožujka do srpnja 2014. Radi se o tematskim književnim večerima i prvu od njih otvorila je u četvrtak, 13. 3., pjesnikinja Iva Pejković.
Iva Pejković je novinarka, kolumnistica, voditeljica čitateljskog kluba Dioptrija i aktivna članica zadarskih pisaca ZaPis. Kaže da joj se ljubav za pisanjem javila kroz ljubav za čitanjem. Odrasla je uz knjige Agathe Christie i E. A. Poea, a Pipi Dugu Čarapu obavezno čita barem jednom godišnje.
Iva stupa u kontakt s udrugom Katapult iz Rijeke 2006. godine te objavljuje svoj prvi roman "Mačka u čizmama" u sklopu edicije koja afirmira mlade autore i autorice u Hrvatskoj. U online izdanju Večernjeg lista pisala je o književnosti a volontiranje nastavlja kroz "Dioptriju" - klub čitatelja za mlade koji vodi u Gradskoj knjižnici Zadar.
Za knjižnicu kaže da je to njezin drugi dom jer kao novinarka prati sva događanja, uključena je i u manifestaciju "Zadar čita" kao moderator književnih večeri.
S udrugom ZaPis djeluje od samog početka, njihova zajednička zbirka "Samo ti pričaj" ima sjajne kritike. Iva je govorila i mnogim aktivnostima udruge ZaPis, jedna u od mnogih je na književnom festivalu Kalibar koji je održan u jesen 2013. te performans na Narodnom trgu za Dan žena. ZaPis čine ljudi koji se bave različitim stvarima ali ih povezuje ljubav prema književnosti, odnosno pisanju. Cilj im je obogatiti književni život u Zadru.

Kratke priče Iva je objavila u Zarezu - časopis za kulturu hrvatskog jezika i društvena zbivanja, u riječkom časopisu za kuturu i umjetnost "Slijepi putnik", zbirci Rukopisi33 te na Prozaonline. Nekoliko priča i pjesama čuli su se i u KLOOZ-u.
Iva za sebe kaže da još uvijek traži svoj stil, ali to joj je izazov i uživa u tome.

Na književnoj večeri još je bilo riječi i o položaju hrvatskih pisaca, ženskim autorima, inspiraciji i vrijednostima književnog djela. Najsretnijem posjetitelju pripala je inagrada - roman C. R. Zafona iz naklade Fraktura.
Za dva tjedna ne propustite književni kviz u Kloozu, još uvijek stignete prijaviti svoju ekipu, poručila je voditeljica Klooza, Morana Rogić.
Podsjećamo da će najvjerniji posjetitelj književnih događanja će na kraju osvojiti prestižnu titulu prve zadarske Knjiške Posvuduše sa osvojenim unikatnim kipićem ručne izrade. 

Knjiška Posvuduša
 Knjiška Posvuduša; FOTO: udruga CINAZ