LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sedmo izdanje riječkog boutique festivala

Impulse Festival 2020, pokušaj treći – uz pojačane mjere opreza glazba će ipak biti svugdje

Jedan film, dva koncerta, tri panel-diskusije – sve to na pet lokacija u šest dana Impulse Festivala. Donosimo detaljan program.

Jedan film, dva koncerta, tri panel-diskusije – sve to na pet lokacija u šest dana Impulse Festivala. Donosimo detaljan program.

Uskoro počinje sedmo izdanje Impulse Festivala – održat će se od 13. do 19. studenog 2020. Prošlo je zapravo više od godinu dana od najave headlinera  – Russian Circles i Torche iz SAD-a koji, nažalost, iz dobro nam znanih razloga, ne mogu doći ove godine u Rijeku, a čiji je nastup odgođen za jesen 2021. Ipak, uz uobičajenu programsku ponudu poput sajma ploča, filmskog segmenta (i ovo izdanje nudi premijeru), neizbježne, ali i aktualne tribine, uspjela su se ugurati i dva nastupa uživo. Ukratko, jedan film, dva koncerta, tri panel-diskusije – sve to na pet lokacija u šest festivalskih dana.

 

Koncerti


Distorzijski paket stiže u petak, 13. studenog, u OKC-u Palach gdje se otvara sedmo izdanje riječkog boutique festivala na kojem će nastupiti tri benda: lokalni Mamut i gosti iz Zagreba – Stonebride i Kevlar Bikini.

 

Takozvani zagrebački sinovi teškog zvuka, heavy rock bend Stonebride vraća se u Rijeku nakon 6 godina izbivanja. Od tada je objavio dva izdanja: full length album Heavy Envelope i aktualni minialbum Animals On Display. Njegova je glazba vješto i donekle prljavo miješanje podžanrova rocka – psihodelije, stonera, dooma i bluesa uz lagano naginjanje prema grungeu 90-ih. Za razliku od tog benda, Kevlar Bikini isporučuje koktel punka, metala i noise rocka. U svojih je 10 godina sviranja objavio 4 albuma i odradio popriličan broj znojnih nastupa po cijeloj Europi. Posljednji uradak – album OPT-OUTism izdan za Geenger Records – imat će svoju koncertnu premijeru pred riječkom publikom upravo na Impulse Festivalu. Lokalni igrači, Mamut, osim ljubavi prema svemu glasnom, stvaraju glazbu inspiriranu zvukovima Deftonesa, Korna, BMTH-a. Tekstovi njihovih pjesama slušatelju daju lekcije o ničeanskoj filozofiji i volji za prevladavanjem svakog nihilizma. Na ovom će događaju odsvirati svoj povratnički koncert nakon više od godinu dana hibernacije te predstaviti svoje nove članove.

 

Dan nakon, u subotu, 14. studenog, na repertoaru je novo mjesto i potpuno drukčiji zvuk. Naime, u goste dolazi zagrebačka kantautorica Irena Žilić sa svježim materijalom – EP-em Small Hours koji će predstaviti na palubi botela Marina. Njezina glazba ispunjena je nostalgičnom teksturom, obojenom romantikom i snovima, a u kojoj uspješno balansira između mekog akustičnog popa, indie folka i melankoličnog intenziteta bluesa svojim ekspresivnim, čistim vokalom. Ona u glazbene vode ulazi stidljivo, samoinicijativno objavljujući prve snimke za EP-a Days of Innocence 2012. Krajem 2014. objavljuje Travelling, svoj debitantski LP album. Album je vrlo dobro prihvaćen, a u hrvatskom izdanju časopisa Rolling Stone proglašen je četvrtim najvažnijim hrvatskim albumom u posljednjih 30 godina. Drugim albumom Haze (2017) definitivno potvrđuje svoj umjetnički talent. Odmah nakon objave uslijedile su dvije godine ispunjene turnejama i suradnjom s Morcheebom (prateći vokal) s kojom nastupa u Shepard's Bushu u Londonu i Auditorium Parco della Musica u Rimu. Suradnju postiže i sa zagrebačkim graveyard pop duom Side Project na pjesmi Would You, kao i soul rock americanom The Strange za pjesmu Dead End Shore. Istodobno je nominirana za Porin u kategoriji najbolji alternativni/klupski album te dobiva nagradu za kantautora godine na Hrvatskome radiju. EWO i Defeats dva su singla koja su najavila njezin zadnji EP Small Hours s kojim potvrđuje promjenu zvuka. Favorizirajući snažne synth melodije i ritmove bubnjeva Žilić stvara svježu glazbu koja odražava njenu iskrenost i emotivnost prožetu sanjivim i emotivnim vokalnim nastupima.

 

Film u Art-kinu


U sklopu filmskog segmenta festivala na veliko platno Art-kina stiže riječka premijera dokumentarca Marianne & Leonard: Words of Love, najosobnijega i najromantičnijeg filma u bogatoj karijeri Nicka Broomfielda. Radnja započinje na grčkom otoku Hydra 1960. godine, gdje su Leonard Cohen, tada još uvijek nepoznati pisac fikcije, i Marianne Ihlen, samohrana majka s mlađim sinom, postali dio zajednice umjetnika, pisaca i glazbenika imigranata. Dosad neviđeni snimci, koje su snimili Broomfield i legendarni dokumentarist D. A. Pennebaker, na poseban način vjerodostojno prikazuju portret idiličnog boemskog života 60-ih godina 20. stoljeća. Bilo je to vrijeme koje je ostavilo trajni trag i na Marianne i na Leonarda, čije će prijateljstvo potrajati još burnih pedeset godina prije njihove smrti 2016. godine.

Film je na programu festivala u nedjelju, 15. studenog, od 19 sati i u utorak, 17. studenog, od 19 sati.

 

Sajam ploča ispred OKC-a Palach


Ovaj se put u Kružnoj ulici na otvorenom organizira omiljeno subotnje okupljanje zaljubljenika u gramofonske ploče i dobru glazbu. 14. sajam ploča na programu je 14. studenog od 10 do 17 sati. Prilika je to za upoznavanje svih glazbenih žanrova na jednom mjestu na formatu vinila, upotpunjavanje kolekcije ili pak njezino svježe pokretanje.

 

Tribine u RiHubu


Još je jedna novina ovogodišnjeg izdanja novi prostor u koji ulazi glazba. Riječ je o prostoru RiHuba gdje će od ponedjeljka do četvrtka biti zastupljena mahom govorancija. Sudionici će se prvo u ponedjeljak, 16. studenog, od 20 sati osvrnuti na prog rock.


Glazbeni osvrt jedan je od edukativnih formata festivala koji uz tribinu pruža priliku za kvalitetnu raspravu na temu glazbe s izraženom kulturno-povijesnom dimenzijom. Ove nas godine kroz jedan od najuzbudljivijih glazbenih žanrova vodi Renato Ivančan – glazbenik, kolekcionar ploča i zaljubljenik u glazbu. Podsjetit ćemo se samih početaka prog rocka, njegova vrhunca i utjecaja na glazbu, usporediti situaciju žanra u povijesti i danas, u regiji i u ostatku Europe i Amerike. Naravno, predavanje će biti obogaćeno memorabilijama u obliku ploča, postera, knjiga, kao i probranom zvučnom kulisom.

 

U sklopu sedmog izdanja pozivaju se zainteresirani i na tribinu Studentski kulturni cipelcug koja će se održati u srijedu, 18. studenog, u RiHubu uz moderaciju Borisa Ružića i gošće – Teu Dimnjašević, predsjednicu SZURI-ja u odlasku, i Josipu Laklija, glazbenu urednicu na Radiju Sova. Cilj nove Impulse tribine jest potaknuti razgovor o pitanjima studentskog kulturnog života u Rijeci s obzirom na to da postoji velik broj studenata u gradu i opće prihvaćenu činjenicu kako su upravo oni ciljna skupina kada je riječ o konzumaciji širokog spektra proizvoda kulture. U vremenu kada je tehnologija šaroliku kulturnu ponudu približila korisnicima programa na jedan klik udaljenosti i kada studenti od obaveza često nemaju vremena otići na izložbe i koncerte, postavit će se pitanja kao što su što znači virtualno attendanje, a što old school fizički posjet nekom kulturnom događaj, što uopće riječ kultura predstavlja studentima i koji njezini segmenti trenutno prevladavaju, koji su motivi kulturne potrošnje i, konkretnije, koja glazba, festivali ili koncerti te mjesta za izlaske i načini angažmana mogu privući aktivnije sudjelovanje studenata u produkciji kulture u gradu.

 

Simbolično, ovogodišnje turbulentno izdanje festivala završava u četvrtak, 19. studenog, od 20 sati tribinom pod nazivom Da li se čujemo?. Tema je razgovora, naravno, glazba uz poseban osvrt na proteklih osam mjeseci – na to što se stvaralo, sviralo i koje su daljnje akcije i načini rada, općenito par riječi o stanju glazbenog duha u Rijeci, ali i okolici; usporedba s trendovima u glazbi, što o trenutnom stanju scene kaže struka, koji su prijedlozi te zakonski okviri za oporavak glazbene industrije u cjelini. Iz različitih kutova svoja će mišljenja podijeliti Ivan Pešut, predsjednik HGU-a i multiinstrumentalist, Vinko Golembiowski, organizator programa i aktivni član udruge RiRock, i Saša Jovanović, DJ i vlasnik kluba Crkva. Moderator je razgovora Marin Jurčić (Distune Promotion). Ako imate pitanja na navedenu temu, slobodno ih možete poslati na info@impulse.org.

 

Ulaznice


S obzirom na to da su na snazi epidemiološke mjere, ulaznice za koncerte moguće je kupiti isključivo online. Za koncerte 13. i 14. 11. prodaju se u sustavu Entrio.hr po pretprodajnoj cijeni od 40 kuna za svaki koncert. Organizatori napominju da je koncert Stonebride, Mamut i Kevlar Bikini u petak ograničen na svega 20 ulaznica, a koncert Irene Žilić u subotu na ukupno 50 ulaznica.


Za svaku filmsku projekciju cijena ulaznice iznosi 25 kuna, a 20 kuna za članove Filmskog kluba. Ulaznice se mogu kupiti u sustavu Ulaznice.hr ili na blagajni Art-kina. Za obje projekcije filma maksimalan je broj posjetitelja 70. Ulaz je na preostale programe Festivala slobodan, ali također ograničen na ukupno 50 posjetitelja. 


Također, organizatori podsjećaju da je povrat ulaznica za pojedine otkazane ili odgođene programe moguće ostvariti do kraja studenog, bilo da se radi o fizičkim ulaznicama kupljenim u Dallas music shopu Rijeka ili pak u sustavu Entrio.hr.

 

Mjere opreza
 

Cjelokupno izdanje Impulse Festivala organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze koronavirusom Stoga, radi zaštite vlastita zdravlja i zdravlja okoline svi se sudionici i posjetitelji Festivala pozivaju na poštivanje preporuka – pojačanu osobnu higijenu, propisanu fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice za vrijeme trajanja svih programa.

 

Zajedničku organizaciju festivala potpisuju Distune Promotion i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, a za vizualni identitet festivala zaslužan je dizajnerski studio Radnja iz Zagreba. Festival sufinanciraju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu, Sveučilište u Rijeci, Primorsko-goranska županija i Zaklada Kultura nova.

FOTO: PIXABAY