LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Knjige koje su promijenile svijet

„Imao sam u životu samo jednog pravog i iskrenog prijatelja – knjigu”

Jeste li znali da Hrvati prosječno pročitaju tri knjige u jednoj godini? Ili, pak, da je jedna od najutjecajnijih knjiga na svijetu Mein Kampf?

Jeste li znali da Hrvati prosječno pročitaju tri knjige u jednoj godini? Ili, pak, da je jedna od najutjecajnijih knjiga na svijetu Mein Kampf?

Voltaireov citat iz naslova članka može nam se činiti pomalo depresivnim, ali je činjenica da su knjige mijenjale svijet na razne načine, stajale ljude glave, iskazivale najdublje osjećaje, poticale ogromnu mržnju te činile ključan dio života mnogih ljudi. Povijest čitanja počinje pojavom klinastog pisma, kreće se preko egipatskih papirusa i prvih književnih epova, ekspandira tiskanjem prve knjige (Biblija, 1455. godina) te napokon dolazi do današnjih dana, kada popularnost preuzimaju online-čitaonice, tableti, aplikacije i PDF izdanja knjiga.

Dok većina ljudi smatra kako ništa ne može zamijeniti miris i osjećaj koji pruža „prava“ knjiga u ruci, sve je više onih koji se zbog jednostavnosti, cijene i dostupnosti okreću PDF verzijama beletristike, popularnih naslova te obavezne literature za srednje škole i fakultete. Na društvenim mrežama sve su popularnije stranice i grupe koje okupljaju ljubitelje knjiga koji međusobno dijele PDF verzije, dojmove i preporuke. Izdvojili bismo pogotovo Facebook grupu „Knjige u PDF formatu“ u čijoj se bazi nalazi više od 6 000 knjiga prevedenih i izvornih izdanja.

Za obaveznu fakultetsku literaturu preporučamo vam našu bazu materijala koja svakim danom sve više raste.

U nastavku vam donosimo nekoliko lista i činjenica o knjigama.

NAJPRODAVANIJE KNJIGE SVIH VREMENA

Lista najprodavanijih knjiga svih vremena portala Goodreads najobjektivniji je popis koji daje podatke o navikama čitanja kroz povijest. Nisu uključene isključivo najbolje, najdistribuiranije (Biblija, Kuran – najveća distribucija, no konkretna prodaja teško ustanovljiva), najveće, najčitanije ili najpopularnije knjige. Navedene su samo one knjige za koje imamo podatke o više od 100 milijuna prodanih primjeraka pojedinačnih knjiga. Književne sage obično se nalaze na posebnim listama (Harry Potter, Sumrak, 50 nijansi sive). Donosimo vam pet najprodavanijih pojedinačnih naslova s njihove liste:

1. A Tale of Two Cities, Charles Dickens 

2. The Lord of the Rings, J. R. R. Tolkien

3. The Little Prince, Antoine de Saint-Exupéry

4. The Hobbit, J. R. R. Tolkien

5. Dream of the Red Chamber, Cao Xueqin 

NAJČITANIJE KNJIGE 2013. GODINE

Amazon je objavio popis najčitanijih knjiga u prošloj godini. Dok se u 2012. na tronu našao erotski roman „Pedeset nijansi sive“ spisateljice E. L. James, u 2013. godini najčitaniji je bio roman „Inferno (Pakao)“ majstora misterije i simbolike Dana Browna. Na drugom mjestu našao se dirljivi i potresni roman o afganistanskoj obitelji iz 50-ih godina prošlog stoljeća „And the Mountains Echoed (I planine odjeknuše)“ autora Khaleda Hosseinia. Treće mjesto zauzeo je roman „The Cockoo's Calling (Zov kukavice)“. Roman je objavila J. K. Rowling pod pseudonimom Robert Galbraith.

10 KNJIGA KOJE SU PROMIJENILE SVIJET

Iako stara latinska izreka kaže kako se o ukusima ne raspravlja, ipak se mogu izdvojiti one knjige koje su značajno promijenile svijet u raznim pogledima, na bolje ili na gore. Mi vam donosimo izbor portala wordporn.org:

1. 1984.,  George Orwell

Knjiga objavljena 1949. godine izrazito je aktualna u današnjem svijetu u kojem su video-kamere i tehnološki nadzor društva goruće teme. Ako pogledamo globalno praćenu situaciju s Edwardom Snowmanom, jasno nam je zašto je Orwellova futuristička verzija svijeta izazvala burne reakcije ljudi.

2. On the Origin of Species (O podrijetlu vrsta), Charles Darwin

Ovo djelo iz 1859. godine postavilo je temelje modernog shvaćanja evolucijskog razvoja čovjeka i iz korijena promijenilo dotadašnja općeprihvaćena znanstvena stajališta. Napredak u evolucijskom polju do današnjeg dana je nemjerljiv, no knjiga je i danas izvor debata (Bill Nye vs. Ken Ham).

3. The Communist Manifesto (Manifest komunističke partije), Karl Marx i Friedrich Engels

Manifest njemačkih filozofa s kraja 19. stoljeća proglašen je najutjecajnijom knjigom svih vremena. Epitet je održiv ako sagledamo utjecaj komunističkog razmišljanja i ideja ne samo na Njemačku, domovinu Marxa i Engelsa, nego i na Sovjetski Savez i Kinu te događaje iz polovice 20. stoljeća.

4. Politeia (Država), Platon

Platonovo filozofsko djelo iz 380. god. pr. Kr. je, unatoč kompliciranosti, postavilo političke i pravne osnove za većinu zakona modernih država.

5. Geographia, Ptolomej

Geographia je značajna zbog toga što se smatra prvim pokušajem stvaranja karte svijeta, tj. skup je znanja o Zemlji poznatih Rimljanima u 2. stoljeću.

6. Biblija

Često se nalazi na vrhu lista kao najprodavanija, najutjecajnija, najdistribuiranija knjiga. Epiteti mogu biti subjektivni, ali neizmjeran je njezin utjecaj na zapadni dio svijeta kroz bezbrojne narode, ratove, osvajanja i povijest u globalu.

7. Brave New World (Vrli novi svijet), Aldous Huxley

Iako je objavljena 1931. godine, sedamdesetak godina prije pojave i ekspanzije interneta, ova distopičko-futuristička knjiga upozorava na moć i snagu tehnologije nad ljudskim životima.

8. Mein Kampf (Moja borba), Adolf Hitler

Hitlerov politički manifest iz 1942. godine jedna je od onih knjiga koje su svijet učinile gorim mjestom dovodeći do rata, genocida i potpune reorganizacije političkog ustrojstva Europe.

9. Guerilla Warfare (Gerilsko ratovanje), Che Guevara

Knjiga pisana u doba Kubanske revolucije navodi najvažnije strategije i tehnike revolucijskog ratovanja. Utjecala je na prostor od Kube, preko Latinske Amerike, sve do Južne Afrike.

10. The Art of War (Umijeće ratovanja), Sun Tzu

Djelo iz 500. god. pr. Kr. najviše je utjecalo na matično područje Kine, no vojni i strateški savjeti utjecali su i na neke od najvećih i najzloglasnijih povijesnih vođa 20. stoljeća.

NAVIKE ČITANJA

Iako je čitanje knjiga jedan od najboljih načina za opuštanje i redukciju stresa, istraživanja u zadnje vrijeme otkrivaju poražavajuće statistike. Hrvati su s prosjekom od 3 pročitane knjige u godini na samom europskom dnu čitanja, dok recimo 28% Amerikanaca nije uopće pročitalo knjigu u prošloj godini. Također, čak 2/3 Hrvata priznalo je kako uopće ne čita knjige. Zagrepčani čitaju najviše, Slavonci najmanje, a u ukupnom prosjeku uvjerljivo vode žene. Čitanje je nekada bilo sastavni dio navika ljudi. No, u moderno vrijeme ljudi, osobito djeca i mladi, sve više vremena provode pred ekranima mobitela i računala. Ritam života i tehnološki napredak omogućili su neke „zanimljivije“ i modernije načine korištenja slobodnog vremena, što je dovelo do krize izdavačkih društava i samih knjižnica.

FOTO: DIVINE LIBRARY