LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Praizvedba u Kerempuhu

„Hrvatski put ka sreći” – otvaranje intimnog, ali i političnog pitanja u ovim nestabilnim vremenima

Nakon prve suradnje s ovim kazalištem u kojemu je postavio nagrađivanu predstavu „Govori glasnije!” redatelj Bobo Jelčić, ističu iz Kerempuha, otvara prostor za sljedeći iscrpni istraživački proces u kojem se prelamaju dvije silnice.

Nakon prve suradnje s ovim kazalištem u kojemu je postavio nagrađivanu predstavu „Govori glasnije!” redatelj Bobo Jelčić, ističu iz Kerempuha, otvara prostor za sljedeći iscrpni istraživački proces u kojem se prelamaju dvije silnice.

Ovog četvrtka, 26. studenog, u Satiričkom kazalištu Kerempuh održat će se praizvedba predstave Hrvatski put ka sreći Bobe Jelčića. Pretpremijere su zakazane za 20. i 21. studenog.

 

Nakon prve suradnje s ovim kazalištem u kojemu je postavio nagrađivanu predstavu Govori glasnije! redatelj Bobo Jelčić, ističu iz Kerempuha, otvara prostor za sljedeći iscrpni istraživački proces u kojem se prelamaju dvije silnice.

– S jedne strane, u autorskom projektu Hrvatski put ka sreći razvidna je potreba za eksperimentom, drugačijom vrstom kazališnoga jezika i dosljednom poetskom nadogradnjom Jelčićeva dosadašnjega rada obilježenoga improvizacijom i kolektivnim glumačkim stvaralaštvom. S druge strane, u ozračju Kerempuhova satiričkoga i politički angažiranoga predznaka ova predstava već svojim scenskim izrazom otvara nove puteve satire koji se grade preciznim, neočekivanim i suptilnim režijskim rješenjima ili, štoviše, sustavom pravila koja su tijekom procesa oblikovala zasebnu i jedinstvenu estetiku predstave.

 

Upravo satira kao žanr zahtijeva inovaciju ne samo na razini oštrine svoga sadržaja nego i u tretmanu umjetničke forme, odvažnosti eksperimenta i pomicanju svojih granica, tako da ova predstava s novim licem satire pronalazi posebno mjesto u Kerempuhu.  

U Hrvatskom putu ka sreći u nečujnoj se napetosti susreću lica sa svojim malim i većim unutarnjim rastrzanostima koja zajedno tvore mikropovijest na sceni. Zastranjenja i odmaci od konvencionalnih obrazaca ponašanja preko napetosti, napora, sumnje i prepreka ka njihovoj realizaciji potenciraju našu autentičnu sputanost. Dok smo u stvarnome životu primorani održavati konvencionalne odnose nauštrb čovjeku imanentnoj sputanosti, u predstavi se bavimo drugom stranom društveno zadate konvencionalnosti, to jest samim otklonom od nje. Tako se u prikazu neizbježnih sastavnica života pronalaze formalni načini u kojima se naše emotivne blokade pretaču u tinjajuću tenziju, a prepoznatljivi se fragmenti svakodnevice očuđuju kreacijom novoga realiteta. 

Nastajući u doba pandemije i neizvjesnosti, oštrih mjera i restrikcija, egzistencijalne krize i straha, Hrvatski put ka sreći otvara nam intimno, ali i politično pitanje sreće koje, rastegnuto kroz veći period prošlosti, ukazuje na vlastitu aktualnost i u ovom nestabilnim i nepredvidljivim vremenima. – stoji u Kerempuhovoj najavi.

U predstavi igraju: Nikša Butijer, Nataša Dangubić, Ana Maras Harmander, Marko Makovičić, Jerko Marčić, Karlo Mlinar, Ozren Opačić i Maja Posavec.

Dramaturgiju potpisuje Dina Vukelić, scenografiju Zdravka Ivandija Kirigin, a kostimografiju Ana Paulić.

 

Nakon praizvedbi predstava Umri ženski Marine Vujčić u režiji Rajka Minkovića te Predsjednici&ca Tarika Filipovića i Borisa Svrtana, predstava Hrvatski put ka sreći treća je po redu praizvedba hrvatskih autora u kazalištu Kerempuh od početka ove sezone.

FOTO: UNSPLASH