LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sedma umjetnost

Hrvatski film „Za ona dobra stara vremena” otvorio Vukovar Film Festival

Ovogodišnji festival otvorio je film redatelja Eduarda Galića, a svojim uvodnim govorom direktor VFF-a prisjetio se uspjeha dosadašnjih izdanja na kojima se prikazalo više od 900 filmova i koje je posjetilo više od 300 tisuća ljudi.

Ovogodišnji festival otvorio je film redatelja Eduarda Galića, a svojim uvodnim govorom direktor VFF-a prisjetio se uspjeha dosadašnjih izdanja na kojima se prikazalo više od 900 filmova i koje je posjetilo više od 300 tisuća ljudi.

Spektakularnim vatrometom 23. kolovoza otvoren je Vukovar Film Festival. Riječ je o već tradicionalnoj manifestaciji koja se svake godine održava krajem ovoga mjeseca, a dvanaesta po redu traje do nedjelje, 26. kolovoza. U četiri dana prikazat će se 56 filmova na šest lokacija (pet u Vukovaru i jednoj u Borovu naselju) u sveukupno deset različitih kategorija. O najboljim kratkometražnim i dugometražnim igranim te dokumentarnim filmovima odlučivat će dva tročlana žirija, a pobjednici će osvojiti već tradicionalnu nagradu Zlatni šlep.

Ovogodišnji festival otvorio je hrvatski film Za ona dobra stara vremena redatelja Eduarda Galića, a uz njega svečanom otvorenju prisustvovala je i većina ekipe filma predvođena scenaristom i producentom Dominikom Galićem te glumcima Markom Petrićem, Andrejem Dojkićem, Karlom Mrkšom, Matijom Prskalo, Elizabetom Brodić i Ivom Gregurevićem. Događaj su svojim dolaskom uveličali i osječki glumci Sandra Lončarić i Vladimir Tintor, Areta Ćurković, direktor HAVC-a Daniel Rafaelić, glavni urednik DokuTV-a Đelo Hadžiselimović, članovi ovogodišnjeg žirija festivala Nela Kocsis, Nebojša Taraba, Vlado Ercegović, Zlatko Gall, Leon Rizmaul i njemački novinar i redatelj Benjamin Best te gradonačelnik grada Vukovara gospodin Ivan Penava koji je u svom pozdravnom govoru ujedno i otvorio festival.

U svom uvodnom govoru, direktor, producent i glavni selektor festivala gospodin Igor Rakonić pohvalio se uspjehom dosadašnjih izdanja na kojima se prikazalo više od 900 filmova i koje je posjetilo više od 300 tisuća ljudi. Ovogodišnja posebnost očituje se u novoj kategoriji – Pobjednici Cannesa 2018. u sklopu koje se prikazuju četiri filma koja su ove godine osvojila neku od glavnih nagrada na ovom najznačajnijem filmskom festivalu, uključujući i korejski film Obiteljske veze ovjenčan Zlatnom palmom.

Narednih dana na terasi Agencije za vodne putove, na Perivoju dvorca Eltz, u CineStaru, na Vukovarskoj Adi, na brodu Magenta 1 Vukovar Waterbus te kinu Borovo publiku očekuju ponajbolja filmska ostvarenja snimljena u posljednjih godinu dana od kojih će mnogi doživjeti i svoje hrvatske premijere, uključujući i filmove iz konkurencije kao što su Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari redatelja Radua Judea, Radiogram bugarske redateljice Rouzie Hassanove i 3 dana u Quiberonu njemačke redateljice Emily Atef koji je ove godine osvojio čak pet prestižnih nagrada German Film Awards.

Svi su pozvani u Vukovar na još jedan vrhunski filmski festival na kojem će, osim samih filmskih projekcija, biti organizirana i popratna događanja kao što su filmska radionica Snimanja jednominutnog filma u jednom kadru ili koncerti Jimmyja Stanića, odnosno Ivane Rushaidat s Ante Gelo bendom.

FOTO: DISCOVERY FILM