LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Noć kazališta 2016.

Hrvatska na jednu noć postaje „kraljevstvo za kulturu“

U ovogodišnjoj Noći kazališta čeka vas 145 predstava i 50-ak popratnih programa diljem Hrvatske. Kako ne biste ništa propustili, donosimo vam kratak pregled bogatih događanja.

U ovogodišnjoj Noći kazališta čeka vas 145 predstava i 50-ak popratnih programa diljem Hrvatske. Kako ne biste ništa propustili, donosimo vam kratak pregled bogatih događanja.

Svi ljubitelji kazališta i dramske umjetnosti vjerojatno svake godine s nestrpljenjem odbrojavaju dane do najkulturnije noći u studenom, noći u kojoj svoja vrata otvaraju brojne kulturne institucije diljem Republike Hrvatske. Ovogodišnja se, osma po redu, Noć kazališta održava 19. studenoga, a na konferenciji za novinare održanoj 15. studenoga Željko Šturlić, ravnatelj NS Dubrava, i Nada Kruljac, voditeljica ureda Noći kazališta, predstavili su bogati program kojim će se većina kulturnih institucija pridružiti obilježavanju tradicionalne manifestacije. U nastavku vam donosimo kratak pregled najzanimljivijih zbivanja diljem Lijepe Naše.

Svi nestrpljivi mogu u Noć kazališta ući već prije podne 19. studenoga jer prvi s programom za najmlađe u 10 sati ujutro kreću Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Kazalište Mala scena. Stariji će Riječani moći uživati u operi Werther koju im sprema ansambl HNK-a, a za one znatiželjne, tu je i ove godine program Vaše kazalište vama, u kojemu posjetitelji obilaze sve prostore kazališta, a glumci izvode prigodni program u njima. Riječki Kulturni centar Kalvarija ima najinovativniji program, koji počinje u 20 sati, kada izvode Omnibus spektakl u 3 čina Devet/tri, projekt u kojemu sudjeluje 9 redatelja i 24 glumca. Nakon spektakla slijedi party do jutarnjih sati uz niz popratnih programa.

Istočni će dio Hrvatske imati priliku uživati u jednom od najopsežnijih programa Noći kazališta, zahvaljujući brojnim aktivnostima koje se organiziraju u osječkom HNK-u. Humanitarni koncert CroMSIC i ove će godine donijeti pozitivnu energiju među slušatelje, dok će osmijeh na lica publici vratiti izvođači stand up comedy showa koji su pripremili i vrlo bogat popratni program, uključujući obilazak kazališta, gledanje dokumentarnog filma, izložbu, promociju fotomonografije i degustaciju vina. Noć kazališta u osječkom Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u znaku je 40. obljetnice umjetničkog rada glumice Zvjezdane Bučanin, a ulaz im je na sve programe besplatan.

Gotovo sve kulturne institucije u gradu Zagrebu sudjeluju u Noći kazališta, a prvi im se put pridružilo i Gradsko kazalište Komedija. Zagrepčani će u dvadeset jednoj instituciji moći pogledati 42 predstave, a najopsežniji program imaju Dječje kazalište Dubrava, Centar mladih Ribnjak, Centar za kulturu Trešnjevka te klaster Zmajevo gnijezdo i Mala scena. Osim brojnih aktivnosti koje će se održati u kopnenom dijelu Lijepe Naše, obilježavanju će se ove godine pridružiti i dva otoka: Šolta, gdje će se odigrati dvije predstave i kao popratni program izložba, te prvi put otok Vis, na kojemu će Umjetnička organizacija BESA odigrati predstavu Presuda – Tiha likvidacija.

Ove godine u Noći kazališta bit će održane četiri svečane premijere: u Retkovcima – komedija Čaj za dvije, dok će Teatar Erato u Vinyl baru u Zagrebu imati premijeru predstave Od tišine do glazbe – koncert za anegdotu i klavir. Vinyl bar upravo u Noći kazališta u svojemu prostoru u Bogovićevoj otvara novu kazališnu scenu. Premijeru imaju i u POU Samobor, gdje Amatersko kazalište PAXići izvodi Tko pjeva, zlo ne misli, a u Zagrebu na EUROKAZU bit će izvedena premijera predstave Medeja-semioklazam. Jedna je od velikih želja pokretača Noći kazališta i da kazališta ugošćuju u svojim prostorima druga kazališta, što će se također događati.

Kako ne biste propustili nešto što vas zanima, detaljno se o bogatim događanjima koja su za vas pripremile brojne institucije možete informirati na rasporedu događanja po gradovima. Vjerujemo da će svatko od vas pronaći za sebe nešto među 145 predstava i 50-ak popratnih programa koji će se te noći odvijati te da ćete uživati kao i uvijek u kazalištu.

FOTO: FACEBOOK/NOĆ KAZALIŠTA