LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nova kazališna sezona

HNK u Zagrebu priprema nove projekte kojima se nastoji približiti publici

– U ovom postpandemijskom vremenu, ako je ovo to vrijeme, nadamo se da ćemo biti aktivan partner svojim gledateljima, ali i onima koji prije nisu dolazili u kazalište, u borbi protiv ove krize. – rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.

– U ovom postpandemijskom vremenu, ako je ovo to vrijeme, nadamo se da ćemo biti aktivan partner svojim gledateljima, ali i onima koji prije nisu dolazili u kazalište, u borbi protiv ove krize. – rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.

Na konferenciji za medije na kojoj su bili prisutni intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan, glumac Nikša Kušelj i dramaturginja Jelena Kovačić, predstavljeni su novi projekti kao dio nastojanja da se nakon teške pandemijske godine kazalište što više približi svojoj publici i da bude važan čimbenik u društvenom životu.
 

Uz redoviti program, HNK Zagreb osmislio je nekoliko projekata kojima će se izravno obraćati gledateljima.

– U ovom postpandemijskom vremenu, ako je ovo to vrijeme, nadamo se da ćemo biti aktivan partner svojim gledateljima, ali i onima koji prije nisu dolazili u kazalište, u borbi protiv ove krize. – rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.

Ravnatelj Drame Ivica Buljan osvrnuo se na uspješni centralni događaj Festivala Ljetne večeri HNK u Zagrebu, večer Arsenal posvećeno Arsenu Dediću koji se odvio početkom srpnja.

– Tu večer, rekao je Buljan, osmislio je glumac Nikša Kušelj koji je doista učinio događaj za pamćenje. Kušelj je tu večer pokrenuo glumačku energiju i javnu ljubav koji građani i glumci osjećaju prema Arsenu Dediću.

Nikša Kušelj će već u subotu, 2. listopada, osmisliti kabaretsku večer koja počinje u 20 sati a koja će zatvoriti tradicionalnu manifestaciju Dan otvorenog trga i bogat program koji će početi u 16 sati izvedbama Opere i Drame.
 

Kušelj je najavio žanrovski zanimljivu mješavinu inspiriranu antičkom Grčkom i manifestacijama koje su se tada održavale u listopadu, a uključivale su izgovaranje stihova na javnim mjestima u svrhu pročišćenja i pripreme za novi početak. U programu koji će povezivati kazalište i glazbu sudjelovat će, među ostalima, članovi Drame HNK-a Zagreb Dragan Despot, Siniša Popović, Ksenija Marinković, Alma Prica, Barbara Vicković, Mirta Zečević i drugi.
 

Natječaj za suvremeni dramski tekst što ga je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu pokrenulo u studenome 2019. godine – a najboljim je izabran tekst nagrađivane pjesnikinje Monike Herceg Gdje se kupuju nježnosti koja je proglašena najboljom jednoglasnom odlukom ocjenjivačkoga suda Drame HNK koji čine intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan i dramaturginja Mirna Rustemović – nastavlja se i ove godine. 
 

Rok za prijavu je 1. veljače 2022, a o pobjedničkom tekstu odlučit će ocjenjivački sud Drame HNK u Zagrebu. Pobjednički tekst bit će otkupljen za 50 tisuća kuna, a taj iznos obuhvaća i otkup autorskih prava za premijerno izvođenje teksta tijekom sezone 2022/2023. godine u produkciji HNK u Zagrebu.
 

HNK u Zagrebu nastavlja s još jednim događajem koji će se izvesti u studenom naziva – Čitanje NJE: Sigurna kuća kada će se predstaviti projekt 6 glumica traži autora, a koji stavlja naglasak na žensko dramsko stvaralaštvo. U sklopu suradnje, dramska umjetnica HNK u Zagrebu Ivana Boban, svojim doprinosom će uveličati program Čitanja NJE, kako u Bjelovaru tako i u Zagrebu.
 

Naime, Čitanje NJE je serijal javnih scenskih čitanja suvremenih hrvatskih drama koje u fokusu imaju prvenstveno ženska lica – glavni je projekt inicijative 6 glumica traži autora koju su 2020, s ciljem senzibiliziranja društva o problemu podreprezentacije žena u medijima, pokrenule i na pozornice postavile glumice Tara Rosandić, Erna Rudnički i Marija Kolb.
 

Projekt Čitanje Krleže predstavio je ravnatelj Drame Ivica Buljan, koji je rekao kako se njime kazalište priključuje Godini čitanja, i to tako što poziva svoju publiku na zajedničko čitanje i dijeljenje iskustva vlastitog doživljaja dramskoga teksta s drugima. Projekt se realizira u suradnji s Art Radionicom Lazareti iz Dubrovnika, a za sudjelovanje nije potrebno prethodno znanje, već samo želja za čitanjem. Sve o prijavama može se naći na službenim web-stranicama kazališta.

– Riječ je o šestotjednim radionicama koje će se održavati dva puta tjedno, a avantura je točna riječ za druženja kojim ćemo doprinijeti razvoju publike. Bit će to konkretan kontakt s publikom i važno je da će to upravo biti Krleža kako bi svi zajedno izmjenjivali iskustva za čitanje jer čitanje je vrlo važno ne samo za kazalište već i za svakodnevni život. – rekla je dramaturginja Jelena Kovačić koja će zajedno s Ivicom Buljanom i dramskim umjetnicima HNK u Zagrebu voditi radionice.

FOTO: STUDENTSKI.HR