LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Gostovanje u zagrebačkom HNK-u

Herta Müller, nobelovka koja govori o totalitarizmu, iduća je gošća „Filozofskog teatra”

Godinama u svojim djelima govori o aspektima života u vrijeme totalitarizma, godine 2009. dobila je Nobelovu nagradu za književnost, a ovog će je svibnja svi zainteresirani moći čuti u zagrebačkom HNK-u.

Godinama u svojim djelima govori o aspektima života u vrijeme totalitarizma, godine 2009. dobila je Nobelovu nagradu za književnost, a ovog će je svibnja svi zainteresirani moći čuti u zagrebačkom HNK-u.

Potvrđujući se kao jedan od najvažnijih kulturnih programa u Hrvatskoj, a i šire, Filozofski teatar u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu ugošćuje slavnu književnicu Hertu Müller. Njeno je gostovanje zakazano za nedjelju, 27. svibnja.

Herta Müller rodila se u Rumunjskoj 1953. u Nitzkydorfu, selu u pokrajini Banat. U Temišvaru je studirala njemački i rumunjski jezik s književnošću. U vrijeme zloglasne Ceausescuove diktature zalaže se za slobodu govora, a već s prvim knjigama ima problema s cenzorima. Nedugo nakon toga otpuštena je s mjesta prevoditeljice u tvornici jer je odbila suradnju s rumunjskom tajnom službom. Kako joj je zbog kritike diktature uskoro zabranjeno objavljivanje u Rumunjskoj, 1987. emigrira u Berlin, gdje živi i danas. Njezin se angažman nastavio i na Zapadu, pa se ispisala iz njemačkoga PEN-a jer nije htjela biti u istom društvu s piscima iz bivšeg DDR-a koji su surađivali s tajnim službama.

Većina djela Herte Müller govori upravo o aspektima života u vrijeme totalitarizma. Na hrvatski jezik, zahvaljujući nakladničkoj kući OceanMore, dosad su prevedena sljedeća njezina djela: Da mi je danas bilo ne susresti sebe, Ljuljačka daha, Remen, prozor, orah i ruže.

Nakon niza njemačkih i međunarodnih nagrada 2009. godine dobila je Nobelovu nagradu za književnost. U objašnjenju Kraljevske akademije u Stockholmu stoji kako jezikom komprimiranim poput poezije i iskrenim kao u prozi, opisuje i analizira svijet razvlaštenih.

Razgovor s Hertom Müller u sklopu Filozofskoga teatra u HNK-u vodit će urednik i voditelj tog programa – filozof Srećko Horvat, a idući je susret Teatra zakazan za 17. lipnja kada stiže Hito Steyerl, nedavno proglašena jednom od najmoćnijih umjetnica današnjice.

FOTO: HNK ZAGREB