LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
HNK Ivana pl. Zajca

Heroji iz Slovenije stižu u Rijeku

„Heroj 1.0." projekt je autorskog tima iz Slovenije koji stiže 25. travnja u HNK Ivana pl. Zajca. Publika će imati priliku upoznati autorski tim čije je herojstvo došlo do razine uslužne djelatnosti.

„Heroj 1.0." projekt je autorskog tima iz Slovenije koji stiže 25. travnja u HNK Ivana pl. Zajca. Publika će imati priliku upoznati autorski tim čije je herojstvo došlo do razine uslužne djelatnosti.

Herojstvo u današnjem svijetu pojam je sasvim drugačijeg značenja od onog izvornog. Biti heroj danas puno je teže nego što je bilo nekad. Danas se herojstvo smatra uslužnom djelatnošću, a postoji i internetska stranica te broj telefona te službene usluge. Ti uslužni djelatnici 25. travnja 2018. stići će na kazališne daske HNK-a Ivana pl. Zajca, točnije, igrat će u HKD-u na Sušaku. Radi se o gostovanju iz Slovenije, predstavi autorskog tima Uroša Kaurina i Vita Weisa.

– Na sceni rijetko kada možemo svjedočiti tolikoj opuštenosti kakvu posjeduju Uroš Kaurin i Vito Weis, koji su autorski projekt o herojstvu u suvremenom svijetu odlučili napraviti upravo herojski: kao autori koncepta i teksta te istovremeno i kao izvođači i redatelji. – istaknula je Nika Arhar.

Riječka publika moći će gledati prvi dio serijala o herojima, zbog čega predstava i nosi naslov Heroj 1.0. Poistovjećujući se s glumačkim duetom, predstava je posebno bliska mladima. Stoga će riječka mladež, među kojom su i studenti, moći dobiti nešto povoljnije ulaznice. Predstava je premijerno izvedena u Slovenskom mladinskom gledališču u Ljubljani. U Hrvatskoj su već jednom gostovali i tom prigodom pokupili nagradu. Vito Weis nagrađen je 2016. na festivalu Zlatni lav u Umagu za najbolju ulogu. Na pozornici pratimo dva mlada čovjeka koji će se odreći svega kako bi postali – heroji.

– Ne, jer njihova namjera nije postati heroj kao takav, oni ne gaje romantične ideje o herojstvu, koje donosi posmrtne počasti, oni od herojstva nastoje živjeti. Šteta što je to u današnjem svijetu nemoguće. – istaknuo je Tadej Čater.      

 

 

 

FOTO: HNK IVANA PL. ZAJCA