LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Knjige vs. filmovi

Harry Potter: trenutci iz knjiga za koje nikada nećemo prežaliti što nisu završili na velikom platnu

Podsjetite se s nama scena koje ste željeli vidjeti na velikom ekranu čitajući knjige o čarobnjaku Harryju Potteru autorice J.K. Rowling, a onda ostali razočarani kada je upravo ta scena izostala iz filma.

Podsjetite se s nama scena koje ste željeli vidjeti na velikom ekranu čitajući knjige o čarobnjaku Harryju Potteru autorice J.K. Rowling, a onda ostali razočarani kada je upravo ta scena izostala iz filma.

Knjige i filmovi su dva potpuno različita medija, stoga nerijetko filmovi ne mogu obuhvatiti sve što je napisano u knjigama. To je činjenica s kojom spremno krećemo s gledanjem filma nakon što smo pročitali knjigu. No, u Harry Potter serijalu ipak žalimo za nekim scenama koje nisu završile na platnu, a bile su ključne za razvoj radnje. Donosimo vam nekoliko izabranih za koje smo sigurni da bi obogatile cijeli serijal. 

Ako ste prije ili poslije odgledanih filmova čitali knjige, onda nemate nikakvih nedosljednosti u radnjama. J. K. Rowling isplela je savršenu mrežu koja se svugdje jednako upotpunila i nema nikakvih grešaka. Ako se čini da postoje rupe u njezinoj mreži, onda za to krivimo filmove koji nisu obuhvatili svu radnju koju je autorica opisala u svojim knjigama. Naime, nikada nećemo preboljeti činjenicu da je Lily imala smeđe oči kao i Harry u knjizi, ali Daniel Radcliffe ima plave oči. Jednostavno rješenje bilo je nositi kontaktne leće ili promijeniti boju očiju njegove majke. 

Film Plameni pehar tj. četvrti dio ovog serijala ostao je bez jedne vrlo važne scene. Naime, dok je Harry sudjelovao u posljednjem zadatku Tromagijskog turnira na putu je sreo Sfingu koja mu je zadala zagonetku. 

– First think of the person who lives in disguise, Who deals in secrets and tells naught but lies.
Next, tell me what’s always the last thing to mend, The middle of middle and end of the end?
And finally give me the sound often heard, During the search for a hard-to-find word.
Now string them together, and answer me this,Which creature would you be unwilling to kiss?

Do rješenja navedene zagonetke Harry je došao sasvim samostalno, iako je na početku napomenuo kako je ovo Hermionino područje. I to je bio iznimno važan trenutak jer je njegovo ime u Plameni pehar ubacio Barty Crouch Jr koji se pravio da je Alastor Moody. Ova scena nam pokazuje da, iako je Harry bio nasilno ubačen u turnir, svejedno je bio sposoban obaviti zadatak samostalno. 

Naravno, u Plamenom peharu ne smijemo ni zaboraviti reakciju Dumbledorea kada je saznao da je Harry sudionik u Tromagijskom turniru. 

Izvor: Pinterest
 

Prilikom gledanja filmova ne dobijemo objašnjenje i detalje o Mapi za haranje. Naime, tek ako pročitamo knjigu saznajemo da su Remus Lupin, Peter Pettigrew, Sirius Black i James Potter zapravo Lunac (Moony), Parožak (Prongs), Tihotap (Padfoot) i Crvorep (Wormtail), oni koji su napravili mapu. Svi troje su bili animagusi i preobrazili bi se u životinje za vrijeme punog mjeseca i pomagali Lupinu prilikom preobrazbe u vukodlaka.

U šestom dijelu serijala, Princ miješane krvi, saznajemo detalje o Voldemortovu životu tj. o životu Toma Riddlea te nam te informacije iznimno pomažu slaganju komadića i shvaćanju zašto je Voldemort postao Voldemort. Ujedno, otac Toma Riddlea bio je bezjak pod utjecajem snažnog ljubavnog napitka te je Tom začet u zajednici bez ljubavi i zato on nikada ne može voljeti.

Tijekom posljednjeg nastavka filma i borbe za Hogwarts, Ron i Hermiona se prvi put poljube. U filmu je njihov poljubac smješten u Odaju tajni nakon što su uništili još jedan horkruks. No, u knjizi se njihov poljubac dogodio nakon što je Ron obznanio kako moraju upozoriti i kućne vilenjake na borbu koja će se dogoditi i na Voldemorta koji dolazi. Nakon što je izrazio svoju zabrinutost, Hermiona mu se bacila u naručje. Upravo takva reakcija izravna je posljedica njezine brige za vilenjake koju i on osjeća zato što mu je stalo do nje. Trenutak za prvi poljubac jednostavno nije mogao biti bolji iako su se ljudi borili za vlastiti život oko njih. 

Na samom kraju, nemojte misliti da smo zaboravili pružiti rješenje navedene zagonetke. Ako niste sami došli do zaključka ili se ne sjećate rješenja iz knjiga, onda je ovo rješenje za vas. Naime, odgovor na prvo pitanje je – spy, na drugo je samo slovo d dok je er odgovor na treće pitanje te zajedno tvore riječ spyder

 

Izvor: Giphy
FOTO: PIXABAY