LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predstava za mlade

„Generacija X Y Z” nešto je sasvim novo u kazališnoj ponudi, izvodi se i na otvorenom

– Kombinacija parkoura, fizičkog teatara i akrobacija na penjalici nešto je uistinu novo i drugačije u ponudi kazališne umjetnosti, što je svojevrsni odgovor autorskog tima na vrijeme u kojem živimo. – ističe jedna od osnivačica Teatra CIRKUS punkt.

– Kombinacija parkoura, fizičkog teatara i akrobacija na penjalici nešto je uistinu novo i drugačije u ponudi kazališne umjetnosti, što je svojevrsni odgovor autorskog tima na vrijeme u kojem živimo. – ističe jedna od osnivačica Teatra CIRKUS punkt.

Proteklog vikenda 27, ožujka, u Klubu Močvara premijerno je izvedena predstava Generacija X Y Z Teatra CIRKUS Punkt, a potom i reprizno 28. ožujka. 

– Riječ je o predstavi za mlade koja se na vrlo inovativan način bavi temom međugeneracijske solidarnosti iz kuta triju tinejdžerica koje se s izazovima odrastanja nose različito, ovisno o periodu u kojem odrastaju (80-e, 90-e ili 00-te). Kombinacija parkoura, fizičkog teatara i akrobacija na penjalici nešto je uistinu novo i drugačije u ponudi kazališne umjetnosti, što je svojevrsni odgovor autorskog tima na vrijeme u kojem živimo. Osim teme koja je posebno zanimljiva mlađoj publici, za predstavu je specifično što se može izvoditi u vanjskim i unutarnjim prostorima – u parkovima, na igralištima, trgovima, kvartovima, terasama i svim prostorima koji žele ugostiti umjetnost. – poručuje Marijana Matoković, osnivačica Teatra CIRKUS punkt.

Teatar CIRKUS Punkt, naime, umjetnička je organizacija koja objedinjuje kazalište i suvremeni cirkus. Zajedno su je pokrenule Lidija Kraljić i Marijana Matoković, akademske glumice i lutkarice, početkom prošle godine. Unatoč pandemiji, umjetnice su vrijedno pripremale svoj prvi autorski projekt – spomenutu predstavu Generacija X Y Z. 

Uz Ivanu Pedljo ujedno glume u predstavi. Dramaturgiju potpisuje Nina Horvat, scenski pokret Tihana Strmečki, oblikovanje zvuka i dizajn Marko Delić, scenografiju Irena Kraljić, kostimografiju Ana Mikulić, a oblikovanje svjetla Jasmin Dasović. 

Lidija Kraljić komentirala je kako su je oduševile reakcije publike, a da je posebno je ponosna na jasnoću poruke, koja u kombinacijama fizičkog teatra predstavlja svojevrsni izazov. 

– Temu predstave Generacija X Y Z vidim kao međugeneracijski dijalog. Više smo pažnje posvetile onome što povezuje generacije, nego onome što čini jaz među njima. Predstava istražuje kako generacije utječu jedna na drugu, što prošle generacije mogu naučiti novije i obrnuto. Tema međugeneracijske solidarnosti tema je koju smo odlučili promatrati kroz nužnu međugeneracijsku podršku, komunikaciju i prihvaćanje. – dodaje. 

Sljedeću izvedbu predstave gledatelji će imati prilike pogledati u sklopu projekta Ilica: Q'ART, koji će se održati 18. travnja 2021. godine u 11 sati
FOTO: TEATAR CIRKUS PUNKT