LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Recenzija predstave

Gdje je sada „Vitez slavonske ravni”?

Kad se slavonski vitez pojavljuje, saznala sam vraćajući se u vrijeme razbojničkih bandi u Slavoniji, i to u hit predstavi osječkog HNK-a.

Kad se slavonski vitez pojavljuje, saznala sam vraćajući se u vrijeme razbojničkih bandi u Slavoniji, i to u hit predstavi osječkog HNK-a.

Pustolovnu komediju Vitez slavonske ravni u režiji Dražena Ferenčine prikazuje Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku. Predstava je nastala prema romanu Marije Jurić Zagorke, jedinom njenom romanu koji tematikom nije vezan uz Zagreb jer je naručen za Hrvatski list, osječke novine s početka 20. stoljeća u kojima je bio objavljivan u nastavcima.

Radnja je utemeljena na stvarnim povijesnim događajima. Smještena je u doba mlade carice Marije Terezije, kada su Slavnijom harale razbojničke bande protiv kojih se bori mlada skupina junaka predvođena vitezom vilenjakom.

– Što ima gore od romantičarske konstrukcije junaka za nezadovoljan i neostvaren narod? – žali se jedan član političke elite.

Iako se radnja odvija u 18. stoljeću, za mnoge njene elemnte možemo povući paralelu s današnjicom. Vidljivo je to, recimo, kada carica pokušava smanjiti broj općina uz pomoć svojih pomoćnika koji usprkos statusu političara nemaju osjećaje ili razumijevanje za one na nižim položajima od sebe.

Uspoređivanje s današnjicom olakšano je zahvaljujući ponajviše scenografiji, za koju je zaslužan Igor Vasiljev, i kostimografiji Mirjane Zagorec. Koristeći barokne i tradicionalne slavonske motive, uz dodatak kiča, učinjen je spektakl.

Legenda kaže da se slavonski vitez pojavi svaki put kad ga njegov narod zatreba, a sudeći po posljednjim minutama predstave, odnosno snimci Skype poziva iz Irske na kojem Slavonci pjevaju pjesmu o Slavoniji, možda je vrijeme da se opet vrati.

Predstavu preporučujem svima, onima koji jesu i onima koji nisu pročitali roman. Mene je oduševila, natjerala na razmišljanje, a u trenutku sam i sama poželjela biti Slavonka.

FOTO: HNK-OSIJEK