LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ilica: Q'ART

Gavella izlazi na ulicu; evo što sve priprema

Ove nedjelje Gavella na ulicu donosi programe Kazališni izlog, Tišina, proba! & Potresne scene te Tesla Anonimus.

Ove nedjelje Gavella na ulicu donosi programe Kazališni izlog, Tišina, proba! & Potresne scene te Tesla Anonimus.

Zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella sudjeluje u projektu Ilica: Q'ART. U njegovu sklopu ove nedjelje, 7. lipnja, izlazi na ulicu i pruža posjetiteljima bogat sadržaj. 

Od 10:00 do 15:00 priprema Kazališni izlog na adresi Ilica 75. Gavellina kostimografkinja Marita Ćopo lutke koje uobičajeno reklamiraju novu odjeću za ovu prigodu odijeva u kostime iz predstava teatra u Frankopanskoj, a novonastalu situaciju u izlogu dinamizira i nekoliko glumica i glumaca, stvarajući materijal koji koristi elemente živih slika, umjetničke instalacije i ulične izvedbe.


Tišina, proba! & Potresne scene u programu su od 11:00 do 14:30 u Ilici 67, ispred Victory Art Caffea. Tišina, proba! – proba je predstave Posjet stare dame, nastala po drami Friedricha Dürrenmatta, u režiji Dore Ruždjak Podolski i izvedbi Gavellinih glumica i glumaca. Probe ovog naslova zbog epidemioloških mjera zaustavljene su deset dana prije premijere. Potresne scene prikazat će se pak uz voditeljsku pomoć Joška Lokasa. Četvero glumaca iz predstava ovog kazališta – Dijana Vidušin, Martina Čvek, Hrvoje Klobučar i Boris Svrtan – kao Sestra Angelika iz Gospode Glembajevih, Enka iz Kiklopa, Edvard IV. iz Kralja Rikarda III. te Besemjonov iz Malograđana – pozivaju posjetiteljice i posjetitelje projekta Ilica da se okušaju u suigri s njima u kratkim odabranim scenama iz navedenih naslova. Osobe koje se odazovu jedan na jedan pozivu na glumu dobivaju papir s tekstom koji trebaju izgovoriti, a glumice i glumci postaju im partneri. Kamion kao prizorište doprinosi nekonvencionalnosti ovih malih izvedbi – druženja glumaca i publike, a hrabre izvođačice i odvažni izvođači na dar će dobiti potpisanu fotografiju iz predstave.  

Tesla Anonimus – unplugged u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti na programu je u 15 sati. Autor je koncepta Filip Šovagović, a igraju i sviraju: Marko Petrić, Andrej Dojkić, Antonija Stanišić Šperanda, Natalija Đorđević, Tara Rosandić, Đorđe Kukuljica, Fadil Abdulov Fafa i Filip Šovagović.

– Razmišljajući o posljedicama Teslinog rada te o utjecaju njegovih otkrića na svijest ljudi i razvoj društva, ponekad se pitam nije li Tesla možda pogriješio u nastojanjima da svijet učini boljim. Hoću reći, izumi koje nam je ostavio i za koje je smatrao da bi trebali biti dostupni svakome od nas, e upravo su ti njegovi izumi, htio on to ili ne, završili u rukama glavnih svjetskih industrijskih magnata, čudnih likova koji pod egidom – napredak – ostvaruju sve veći profit za sebe, čineći razlike između bogatih i siromašnih još većima. Gotovo sam siguran da je i sâm Tesla u jednom trenutku to morao shvatiti te da je većinu svojih izuma ostavio za sebe, ne dokumentirajući ih. U toj konstelaciji odnosa, moguće je Teslu prikazati kao istinskog heroja vremena... – napisao je Filip Šovagović. 

FOTO: WIKIPEDIA