LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Radovi Neli Ružić

Galerija Studentskog centra ugostit će izložbu „Crnih zastava”

– Sve je stalo u samo četiri elementa: zastave, kamenje, kovčezi i svjetlo-sjena, cijelo stoljetno breme društvenih, političkih i migracijskih težina... – stoji u predgovoru.

– Sve je stalo u samo četiri elementa: zastave, kamenje, kovčezi i svjetlo-sjena, cijelo stoljetno breme društvenih, političkih i migracijskih težina... – stoji u predgovoru.

Otvorenje izložbe Crne zastave (Izmještanja) umjetnice Neli Ružić održat će se 8. prosinca u 20 sati. Bit će postavljena u Galeriji SC-a do 22. prosinca, a moći će se pogledati radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. 

– ...Neli Ružić me u izložbu uvodi navodeći Giorgia Agambena: „Suvremenim može biti nazvan jedino onaj koji se ne prepusti tome da bude zaslijepljen svjetlima vijeka i uspije opaziti u njima udio sjene, njihovu intimnu tamnost. Suvremen je onaj kojemu pred licem prsne snop tame koja dolazi iz njegova vremena." To je uputa za razumijevanje prizora o kojemu je ovdje riječ...

U Galeriji SC monovolumenski izložbeni prostor u većem je svoj,e dijelu ispunjen zastavama obješenima s visokog plafona sve do poda stvarajući statični, scenografski ambijent. .... zastave su usidrene uz tlo kamenjem koje ih drži u mjestu zaustavljajući nemir njihovog mogućeg vijorenja. Kamenje je veliko, grubo, zemljanih boja, iz Nelinog zavičaja, s otoka Šolte, asocira ruralno i u kontrastu je sa scenom u kojoj se nalazi i čistoćom izlagačkog prostora. Ambijent je teatralno osvijetljen reflektorom dovoljno oštrim da prostor među zastavama postane tamno zasjenjen, a u tim zamračenim poljima na tlo su položeni korišteni i stari kovčezi koji su samo toliko razjapljeni da iz njihove nutrine proviruje nešto malo svjetlosti....

Sve je stalo u samo četiri elementa: zastave, kamenje, kovčezi i svjetlo-sjena, cijelo stoljetno breme društvenih, političkih i migracijskih težina...

O kojim zapravo migracijama Neli Ružić govori, u državi u kojoj su emigracije stalne, ekonomske, političke, teške i iz koje se kontinuirano odlazi s polupraznim kovčezima? Govori o njihovoj trajnosti, o kontinuiranom odlaženju i napuštanju kakvo je i sama prošla. Govori to u vrijeme kada se lome koplja o kontroverznom migrantskom valu u dolasku. Mali tračci svjetlosti iz kovčega koji asociraju na razne povijesne epohe upućuju da život uvijek nađe put. Jednostavnost prizora i šturost elemenata i simbola kojima se Ružić izražava gledatelju samo naglašavaju burnost doživljaja. – iz predgovora, Janka Vukmir.

Neli Ružić diplomirala je slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1990. godine te je završila postdiplomski studij na Facultad de Artes, UAEM, u Meksiku 2013. godine Dobitnica je nekoliko stipendija i nagrada, a imala je niz samostalnih izložbi i sudjelovala je na brojnim izložbama, projektima i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Njezini su radovi dio kolekcija Galerije umjetnina u Splitu, MMSU-a Rijeka, MSU-a Zagreb, Galerije Marino Cettina u Umagu, Canal Mediateca Caixa Foruma u Barceloni. Od 2013. predaje u Školi likovnih umjetnosti Split gdje je od 2014. do 2018. voditeljica Galerije Škola. Vanjska je suradnica u zvanju docenta na Slikarskom odsjeku Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

FOTO: GALERIJA SC