LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Arheološki muzej u Zagrebu

Frank Rühli „odmotat“ će tajne Tutankamonove mumije

Prof. dr. Frank Rühli jedan je od najvećih autoriteta u svjetskoj paleopatologiji, prvi koji je snimio mumije magnetom. Predavanje o Tutankamonovoj i drugim mumijama održat će u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Prof. dr. Frank Rühli jedan je od najvećih autoriteta u svjetskoj paleopatologiji, prvi koji je snimio mumije magnetom. Predavanje o Tutankamonovoj i drugim mumijama održat će u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Dr. Frank Rühli, ravnatelj Instituta za evolucijsku medicinu u Zürichu i suvoditelj Švicarskog projekta mumija održat će 28. travnja 2017. godine u 13 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu predavanje u sklopu izložbenog projekta Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu pod nazivom Tutankhamun and other Mummies: A medical perspective.
 
Prof. dr. Frank Rühli jedan je od najvećih autoriteta u svjetskoj paleopatologiji, prvi koji je snimio mumije magnetom te napravio biopsiju paleopatoloških uzoraka računalnom tomografijom – CT. Radi se o radiološkoj metodi koja daje slojeviti prikaz dijela tijela koristeći ionizirajuće – rengensko zračenje.
 
Rühlijev tim je ustvrdio da kosti, koje se nalaze u katedrali u Aachenu, pripadaju Karlu Velikom, poznatom ocu Europe, a analizirao je i poznatog Otzija – ledenog čovjeka iz Bolzana.
 
Rühli je sudjelovao u istraživanju Tutankamona za kojega se smatralo da je ubijen u dobi od 19 godina. No, Rühli je došao do spoznaje da je Tutankamon bolovao od malarije, dok CT skenovi sugeriraju da je vjerojatno imao i rijetki koštani poremećaj. Dugogodišnja proučavanja Tutankamonovih ostataka dala su zanimljive rezultate, ali je još mnogo toga ostalo nepoznanica.
 
U Egipatskom odjelu Arheološkog muzeja u Zagrebu čuvaju se mumije na kojima su također vršene analize suvremenim medicinskim pristupom te su dale izuzetne rezultate, a istraživanja se nastavljaju i dalje. Predavanje vodećeg stručnjaka prof. dr. Frank Rühlija razjasnit će nam još neke nepoznanice koje skrivaju mumije, među njima i čuvena Tutankamonova mumija.

FOTO: WIKIPEDIA