LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izložba u Galeriji Karas

Fotografije Darije Jelinčić: „Prikazom vlastitog tijela prekrivenog solju autorica priziva sreću”

Od 13. travnja do 27. travnja u Galeriji Karas bit će postavljena izložba „Sol”. Njezina je autorica Darija Jelinčić, koja je diplomirala sociologiju na FFZG-u te paralelno upisala fotografiju na Studiju dizajna.

Od 13. travnja do 27. travnja u Galeriji Karas bit će postavljena izložba „Sol”. Njezina je autorica Darija Jelinčić, koja je diplomirala sociologiju na FFZG-u te paralelno upisala fotografiju na Studiju dizajna.

U Galeriji Karas (Ulica kralja Zvonimira 58, Zagreb) postavlja se izložba Sol, autorice Darije Jelinčić, koja, kako navode iz Hrvatskog društva likovnih umjetnika koja je organizira, kroz metafore i iskustvene procese propituje ulogu soli u svakodnevnom životu, ritualima i običajima, provodeći tradicijske izreke slavenskih krajeva kroz okulus fotoaparata. 

Otvorenje je zakazano za utorak, 13. travnja u 19:00. Moći će se pogledati do 27. travnja, uz pridržavanje svih preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Sara Mikelić u predgovoru izložbi navodi:

– Poslovice, prakse i običaji blisko vezani uz sol, terapeutski morski ambijent i tradicija proizvodnje morske soli okosnica su rada Darije Jelinčić koja kroz video rad i ciklus fotografija, ponegdje s pripadajućim objektima, predstavlja svoj umjetničko-istraživački projekt kroz svojevrsni muzeološki pristup. Umjetnica ostvaruje radove bez suvišne mistifikacije i pretencioznosti, a njezin specifičan umjetnički senzibilitet odjekuje mekoćom, nježnošću i minimalizmom izričaja. Osim prevladavajućih motiva pejzaža, poveznica je većeg dijela ostalih radova drevna ljudska potreba i nastojanje da izravno manipulira snagama prirode, a time i vlastitom sudbinom, uz pomoć raznih postupaka. Prikazom vlastitog tijela prekrivenog solju autorica priziva sreću, što tvori jedno od vjerovanja povezanih s poticajnom magijskom praksom, dok se posipanje soli u četiri kuta doma, vješanje vrećica soli na sva četiri kraja dječje kolijevke ili postavljanje čaše slane vode uz krevet tijekom noći smatra apotropejskom magijom, djelujući kao zaštita od nevidljivih negativnih sila. Upotrijebljena u optimalnim omjerima i uvjetima, sol pročišćava, štiti, održava i hrani, dok njezino pretjerano ili nedovoljno korištenje dovodi do disbalansa koji uništava život u vodi ili na zemlji, pa sol u prenesenom značenju simbolizira potrebu za uspostavom ravnoteže u svakom aspektu života.

Darija Jelinčić diplomirala je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za vrijeme studija upisala je fotografiju kao izborni predmet na Studiju dizajna u Zagrebu.

– Prirodno kombinira ova dva interesa, sociologije i fotografije, koristeći osobnu fascinaciju ljudskom prirodom i kulturom u svom fotografskom izražaju. Projekti na kojima radi uglavnom su usmjereni na ljude i njihov odnos prema zajednici, izraženi konceptima prostora i vremena. Termini koje propituje su psiha, percepcija, ljubav, tehnologija i medicina, očekivanja, folklor, praznovjerje te spokoj. Izlagala je svoj rad u Barceloni, Londonu, Kölnu, Aveiru, Zagrebu, Pragu i San Franciscu. Njen rad uvršten je u dvije fotografske knjige WPGA, zastupa ga umjetnička galerija Fouladi Project u San Franciscu te se nalazi u muzejskim i privatnim kolekcijama kako u Europi tako i u Sjedinjenim Američkim Državama. Trenutno živi i radi na relaciji Zagreb – Prag. – dodaju iz HDLU-a.

FOTO: PIXABAY