LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultat kiparske radionice

FOTO: Studenti AUKOS-a postavili drvene skulpture u dvorište vrtića

Studenti su 8. svibnja postavili skulpture, napravili betonske temelje kako bi one bile sigurne te uredili postojeće sprave na igralištu kako bi sve skupa činilo vizualno privlačnu cjelinu.

Studenti su 8. svibnja postavili skulpture, napravili betonske temelje kako bi one bile sigurne te uredili postojeće sprave na igralištu kako bi sve skupa činilo vizualno privlačnu cjelinu.

U organizaciji osječke Akademije za umjetnost i kulturu održana je 12. Međunarodna studentska kiparska radionica Jarčevac. Riječ je o kiparskoj radionici u drvu koja je bila namijenjena studentima diplomskog studija Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost. 

– Prva faza radionice trajala je 7 dana tijekom kojih su studenti načinili autorske skulpture u drvu. Radionica je imala naglasak na klasičnoj likovnoj obradi drveta, gdje studenti, uz prethodnu pripremu te stručnu pomoć profesora i stručnih suradnika, realiziraju svoje autorske skulpture. – ističu s AUKOS-a. 

Tijekom prve faze radionice, 2020. godine, studenti su izradili sedam skulptura primjerenih djeci vrtićke dobi za dvorište vrtića Pčelica u Osijeku. Autori postavljenih skulptura su asistentica Josipa Stojanović i studenti: Valentina Damjanović, Domagoj Salonja, Niko Grgić, Mislav Tadić, Ivona Malčić, Filip Malovčak i Josip Pratnemer. Druga se faza radionice održala 8. svibnja 2021. u dvorištu vrtića, gdje su studenti postavili skulpture, napravili betonske temelje kako bi one bile sigurne te uredili postojeće sprave na igralištu kako bi sve skupa činilo vizualno privlačnu cjelinu.

Voditeljica radionice bila je umjetnička suradnica dr. art. Margareta Lekić. Studenti koji su sudjelovali u drugoj fazi radionice su: Mislav Tadić, Domagoj Salonja, Josip Pratnemer, Valentina Damjanovic i Filip Malovčak. 

Prethodno je, podsjećaju organizatori, održano 11 radionica na kojima je sudjelovalo oko 130 studenata, i to u kontinuitetu od 2009. godine. Uz izložbe na otvorenome svake godine u šumi Jarčevac, organizirane su i u renomiranim galerijama i muzejima. Tako je 2014. godine održana velika izložba tridesetak najuspješnijih radova s radionice Jarčevac na izložbi Zeleno drvo u Osječkom Arheološkom muzeju u sklopu Osječkog ljeta kulture, a također iste godine je postavljeno 7 skulptura u sklopu Kampusa ispred zgrade Kiparstva Akademije za umjetnost i kulturu.

– 2018. godine održana je izložba u galeriji Nador, u Pečuhu, u Mađarskoj, studenata Akademije u Osijeku i studenata Fakulteta za glazbu i vizualne umjetnosti, Sveučilišta u Pečuhu u Mađarskoj. Izložba je predstavlja selekciju dosadašnjih radova nastalih na radionici. Iste godine održana je i izložba radova nastalih na radionici u Muzeju za likovnu umjetnost u Osijeku i u sklopu Dana otvorenih vrata Akademije za umjetnost i kulturu. 2019. godine u sklopu festivala Dunav Art održane su dvije izložbe na otvorenome – u Erdutu i Iloku. – dodaju s AUKOS-a.

FOTO: AUKOS