LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izložba fotografija

FOTO: National Geographic - Hrvatska iz zraka

Izložba Davora Rostuhara otvorena je do 28. lipnja u Domu hrvatskih likovnih umjetnika.

Izložba Davora Rostuhara otvorena je do 28. lipnja u Domu hrvatskih likovnih umjetnika.

"National Geographic - Hrvatska iz zraka" je izložba koja prirodne i kulturne ljepote Hrvatske prikazuje iz drukčije perspektive.

Naime, autor projekta i fotografija Davor Rostuhar, sedam je godina snimao našu zemlju iz zraka, otkrivajući neobične prizore.

Pritom se koristio malim sportskim avionima, helikopterima, motornim zmajevima, balonima na topli zrak te bespilotnom letjelicom. Kao rezultat projekta nastalo je više od 200 fotografija svih krajeva Hrvatske, od Slavonije, središnje Hrvatske, Istre, gorske Hrvatske pa sve do Dalmacije.

Prema riječima autora, cilj je projekta bio "istražiti Hrvatsku iz zraka, dokumentirati je najsuvremenijim fotografskim metodama i stilom, otkriti nove vrijednosti, ali i pružiti novi pogled na poznate vrijednosti". Projekt bi trebao pridonijeti razumijevanju i zaštiti vrijednosti hrvatske prirodne i kulturne baštine. Prestižni svjetski fotografski časopis National Geographic prepoznao je vrijednost ovog projekta te nagradio dvije od pet objavljenih reportaža prestižnom nagradom.

Fotografije su uvrštene u knjigu na engleskom jeziku "National Geographic- Croatia from above", koja je prva hrvatska fotomonografija koja će doživjeti distribuciju putem ovog časopisa.

Izložba se sastoji od četiri dijela. Prvi dio pod nazivom "Letim i sanjam" smješten je u Galeriji Prsten. Sastoji se od 60 pojedinačnih fotografija u velikom formatu, ispod kojih se nalaze informacije o lokacijama, kao i citati otisnuti na zidu. "Ljepota će spasiti svijet" naziv je drugog dijela izložbe. Fotografije su izložene u 20 parova, u Galeriji PM.
Glavna atrakcija izložbe je projekcija "Pogled iz zraka" na pod galerije Bačva, promjera 18 metara. Namjera projekcije je prenijeti posjetiteljima osjećaj slobode letenja. Posljednji dio pod nazivom "San o letenju" je multimedijalna projekcija u dvorani. Posjetitelji imaju priliku čuti priču koja ih uz fotografije vodi po krajevima Hrvatske.

Izložbu možete razgledati do 28. lipnja, od 13:00 do 21:00 h. Cijena ulaznice je 20 kuna. Od srpnja do rujna će izložba gostovati u Dubrovniku, Splitu, Hvaru, Zadru, Varaždinu, Rijeci i Osijeku.

FOTO: ANITA KLASNIĆ/STUDENTSKI.HR