LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Umjetnost u zatvoru

FOTO: Izvedene likovne intervencije u Kaznionici u Turopolju i Odgojnom zavodu u Turopolju

Deset umjetnika, članova HDLU-a, izvelo je likovne intervencije u razdoblju od 12. do 16. srpnja 2021. godine, a njihova djela možete pogledati u našoj fotogaleriji.

Deset umjetnika, članova HDLU-a, izvelo je likovne intervencije u razdoblju od 12. do 16. srpnja 2021. godine, a njihova djela možete pogledati u našoj fotogaleriji.

U svrhu estetizacije i revitalizacije zatvorskog prostora umjetnošću, u okviru projekta Sloboda stvaranja, uspješno su realizirane likovne intervencije u Kaznionici u Turopolju i Odgojnom zavodu u Turopolju.

Deset umjetnika, članova HDLU-a, Miron Milić, Goran Rakić, Ivo Kosanović, Tea Jurišić (Kvar Illustration), Jelena Bando, Klara Rusan (Klarxy), Lav Paripović, Damir Sobota, Tomislav Lončarić (Lonac) i Melinda Šefčić izveli su likovne intervencije u razdoblju od 12. do 16. srpnja 2021. godine. U sklopu intervencija u Odgojnom zavodu u Turopolju i Kaznionici u Turopolju realizirano je jedanaest intervencija koje su bile osmišljene i promišljene u suradnji s institucijama u kojima su intervencije realizirane.

Rad sa zatvorenicima nije bio moguć u većim razmjerima iz epidemioloških razloga, no zbog velikog interesa maloljetnih korisnika Odgojnog zavoda u Turopolju, ipak se dogodila suradnja i doprinos u realizaciji rada Jelene Bando Ide gas, kao i u realizaciji zajedničkog rada Ive Kosanovića i Tee Jurišić, koja je također predstavljena u skopu projekta. Projekt Sloboda stvaranja ujedno uključuje i istraživačku komponentu te su tako do sada prikupljene ankete prije izvođenja likovnih intervencija u oba kaznena tijela.

Projekt Sloboda stvaranja uključit će još oslikavanje Zatvora u Rijeci, Probacijskog ureda u Zagrebu, Zatvora u Bjelovaru i Zatvora u Zagrebu uz participaciju 12 umjetnika: Vladimira Tomića (Mosk), Ines Milčić (pekmezmed), Jadranke Lacković (ojoMAGico), Miroslava Petkovića (Modul), Maria Miličića (Mane Mei), Slavena Kosanovića (Lunar), Pavle Tandara (Poster), Marine Mesar (Oko), Agate Lučić, Vide Meić, Ivana Stanišića, Tomislava Buntaka i tri studenta Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Sveučilišta u Zagrebu: Nikole Grabovca, Tea Kiša i Tee Lovrić. Izvođenje likovnih intervencija, a tako i samo predstavljanje planirano je u razdoblju od kolovoza 2021. do siječnja 2022. godine.

Umjetničke intervencije moguće je pogledati u našoj fotogaleriji.
FOTO: HDLU, IVO KOSANOVIĆ