LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Revija hrvatskog kratkometražnog filma

Filmovi studenata iz Zagreba i Osijeka privukli značajan interes publike na Filmskoj RUNDI

Posebnu je pozornost publike privukla Studentska RUNDA, runda filmova čiji su autori studenti Akademije dramske umjetnosti i Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu, a ove je godine prikazan i film mlade Osječanke i studentice Akademije za umjetnost i kulturu Marije Josipović.

Posebnu je pozornost publike privukla Studentska RUNDA, runda filmova čiji su autori studenti Akademije dramske umjetnosti i Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu, a ove je godine prikazan i film mlade Osječanke i studentice Akademije za umjetnost i kulturu Marije Josipović.

Kratko, ali slatko – rečenica je koju koristimo kada želimo dati do znanja da trajanje nije mjerilo vrijednosti, a Revija hrvatskog kratkometražnog filma – Filmska RUNDA – svakako je potvrdila da u kratku formu itekako stane puno. U samo dva dana, 16. i 17. listopada, peta je po redu revija u osječkom kinu Urania prikazala više od 20 kratkometražnih filmova hrvatskih redatelja, studenata filma i likovne umjetnosti, ali i glumaca koji su svoje radno mjesto preselili i iza kamere.

Iako su se autori gledali samo na filmskom platnu, komentari izmjenjivali s distance i zadovoljstvo skrivalo pod medicinskim maskama, u dvorani se tražilo sjedalo više. Organizatoricama je to i više nego dovoljno.

– Meni se čini da se i unatoč ovim vremenima koja su malo škakljiva za sve nas, zapravo dogodila predivna stvar, a to je da su ljudi odlučili doći u kino. I to u kino popratiti ne bilo koje filmove, već hrvatske kratke filmove. Nadam se da smo sa svojim dobrim programom uspjeli uhvatiti još kojeg vjernog pratitelja i budućeg prijatelja RUNDE. Istovremeno mi se čini da, kao i svake godine, imamo super tim volontera oko sebe, a vidim i velik broj novih lica koja me jako vesele jer mi se čini da je RUNDA zapravo na neki čudnovat način uspjela svoj 5. rođendan proslaviti s velikom publikom što je možda najbolji mogući rođendanski poklon u ovim čudnim vremenima. – na protekli se vikend osvrnula Dalija Dozet iz organizacije Filmske RUNDE.

A dobar se program ove godine fokusirao na glumu kao filmsku profesiju. U filmskom dijelu programa to je značilo Fokus Rundu: Gluma i  popratni dio programa Glumci režiraju, a u edukativnom dijelu ŠPICA radionicu kojoj su se, osim 15 polaznika iz cijele Slavonije, pridružili i osječki glumci predvođeni Aretom Ćurković i Anitom Schmidt.

– Publika je između projekcija mogla primijetiti kratke jednominutne festivalske špice koje su u potpunosti nastale na trodnevnoj radionici ŠPICA radionica. Filmska RUNDA već četiri godine organizira tu radionicu, ja sam je do sada uvijek polazio, a sada sam bio voditelj iste zajedno s kolegom Tinom Ostrošićem. Radionica je zamišljena kao trodnevna intenzivna filmska škola s ciljem da polaznike opremi osnovnim znanjem o filmskom stvaranju. Meni kao srednjoškolcu puno je značilo to što u Osijeku postoji jedna ovakva škola, tako da nam je bilo jako bitno podijeliti što više znanja koja smo skupili na prvoj godini fakulteta s polaznicima koji su zbilja pokazali velik interes, predanost i jako veliku preciznost u razvoju same ideje. – istaknuo je David Gašo, jedan od voditelja ŠPICA radionice.

U suradnji s Croatian.film platformom, u Fokus RUNDI – glumi, iznenađenje revije glumačka je igra u kojoj su sudjelovali predselektor Mario Kozina, žiri u sastavu Areta Ćurković, Mia Anočić-Valentić, Domagoj Mrkonjić i publika. Cilj je bio odabrati filmove u kojima gluma zauzima istaknuto, posebno ili drugačije mjesto, a odabir je ostao tajan do samog prikazivanja na reviji. Prikazani su filmovi Žuti mjesec Zvonimira Jurića, U plaventilo Antonete Alamat Kusijanović, Cvijeće Judite Gamulin, Bila soba Mladena Stanića, Zvir Miroslava Sikavice i Inkasator Igora Mirkovića.

Posebnu je pozornost publike privukla Studentska RUNDA, runda filmova čiji su autori studenti Akademije dramske umjetnosti i Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu, a ove je godine prikazan i film mlade Osječanke i studentice Akademije za umjetnost i kulturu Marije Josipović – Dnevnik. Autoricu je, kaže, prilika da svoj film gleda iz crvene kinostolice posebno razveselila, ali i uvelike ohrabrila u daljnjem filmskom radu.

Osim ovih studentskih svoje su mjesto na filmskom platnu kina Uranije pronašli i profesionalni kratki filmovi premijerno prikazani u sklopu Festivalske RUNDE. Među njima se također našao jedan koji se u Osijeku osjećao domaće – Njemački inat Silve Ćapin, Osječanke sa zagrebačkom adresom. Film u potpunosti snimljen na plaži u dvoranu je i u ove tmurne dane donio dašak ljeta, baš kako je to autorica poželjela u svojoj video poruci koja je prethodila filmu.

– Srce nam je puno kad vidimo da nas podržavate u ovako teškim vremenima. Nadam se da ćemo iduće godine napuniti cijelo kino bez ikakvog straha i razmišljanja. – s pozornice se za kraj obratila Ana Šimić iz organizacije.

Uz podršku HAVC-a, DHFR-a, Zaklade Kultura Nova i grada Osijeka zavrtjela se i peta Filmska RUNDA – novim tempom, na novoj lokaciji i u novim okolnostima, ali sa starim elanom.

FOTO: FILMSKA RUNDA / PR FOTO