LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatska scena: Film Noir

Film Noir: Splitski bend koji polako osvaja klubove

Susreli smo se s mladim bendom Film Noir, koji je polako, ali sigurno, počeo puniti hrvatske klubove. Ako niste čuli za njih, saznajte u članku gdje ih vaše vrsno uho može osluhnuti.

Susreli smo se s mladim bendom Film Noir, koji je polako, ali sigurno, počeo puniti hrvatske klubove. Ako niste čuli za njih, saznajte u članku gdje ih vaše vrsno uho može osluhnuti.

Film Noir, u doslovnom prijevodu s francuskog crni film, izraz je koji se koristi za kriminalističke filmove Hollywooda '40-ih i '50-ih godina prošlog stoljeća, koje karakteriziraju pomanjkanje osvjetljenja, pesimistične naracije, antijunaci i femme fatale.

Možda ne zvuči obećavajuće prema definiciji, no splitski neafirmirani autorski bend Film Noir svoj naziv duguje upravo karakterizaciji njihove glazbe kao soundtracka za film noir, kako je to prijateljica Hrvoja Ljubičića (osnivača benda) rekla kada joj je on izvodio buduće materijale benda.

Kako Hrvoje u šali kaže, to je bio ljepši način da mu kaže – glazba ti je dosadna. To iz vlastitog iskustva mogu demantirati, ali o tome malo kasnije.

Film Noir je splitski bend nastao krajem 2011. godine na inicijativu Hrvoja Ljubičića, koji je frontman, gitarist i tekstopisac benda. Prvotni sastav brojao je 5 članova, uz Hrvoja, to su bili Ivica Blašković, Viktor Margan – Glista, Josip Radić i Josip Sušić.

U tom se sastavu 2012. godine prijavljuju na ST-@rt Festival autorskih bendova s područja Dalmacije te postižu uspjeh osvojivši drugo mjesto. Kažu za sebe da je ST-@rt bio svojevrsni motiv za osnivanje jer su Hrvoje, Ivica i Glista već bili usvirana ekipa koja je zajedno s Ivom Šparom nastupala kao EKSJUROK, bend poznat po dobrim svirkama u Splitu. Upravo su na Šparov poticaj počeli svirati kao Film Noir, a on im je danas i prijatelj i svojevrsni menadžer benda.

Ekipa Film Noir
Ekipa Film Noir, FOTO: Film Noir
 
Nakon toga dolazi do promjene u sastavu; iz benda istupaju dva Josipa, a bendu se priključuje Tomislav Primorac u ulozi basista te u tome sastavu nastupaju i danas. Glista ostaje na bubnju, a Ivica na klavijaturama. Zanimljivo je spomenuti da je Tomislav tijekom ST-@rt-a nastupao u konkurentskom bendu ElectricFeel.

S promjenom sastava rastu i ambicije benda, stoga se dečki prijavljuju na HR demo klub te izborom stručnog žirija dolaze sve do finala, koje će se održati u Zagrebu, 14. svibnja u Tvornici. Kažu da će dati sve od sebe da pokupe glavnu nagradu koja je snimanje materijala u studijima HRT-a te HRT-ova medijska podrška. Ali to nije sve, 20. svibnja u Vintage Industrial Baru u Zagrebu svirat će i u jednoj od finalnih večeri HGF-a.

Na pitanje u koji se žanr mogu svrstati, njihov je odgovor dubok uzdah i paradoksalna izjava: – Mi smo akustično alternativni pop rock bend. – što je u suštini i istina, jer kao što kažu, oni su četiri jako različita tipa, s različitim glazbenim ukusima, koji imaju mnogo dodirnih točaka te njihova glazba nastaje kao brainstorming sve četvorice i kao fuzija njihovih stilova i osobnosti. Iako je autor svih tekstova trenutno Hrvoje, naglašavaju da to nije imperativ te je to trenutno samo faza njegove pojačane produktivnosti, a njihove nazovimo to stagnacije. Aranžmane pak stvaraju zajedno te se upravo tome i može zahvaliti njihov osvježavajuć i svojstven zvuk, u kojem se mogu prepoznati elementi džeza, countryja i laganoga rocka, sve u akustičnom ambijentu, zbilja ugodnom za slušanje i opuštanje.

S obzirom da sam prije nekoliko tjedana prisustvovao njihovoj prvoj samostalnoj svirci u Split Circusu (koji je bio dupkom pun) mogu reći da momci zbilja kvalitetno sviraju, Hrvojev je vokal blag i opuštajuć, a tematika pjesama pretežno je ljubavna, i kako Hrvoje kaže, neodređena, jer on ne želi da ljudi slušajući njihovu muziku zamišljaju njegovu ženu, već bilo koju ženu do koje im je stalo. Naravno da tekstovi s društvenim angažmanom nisu isključeni, ali trenutno se nalaze u ljubavnoj fazi. Live izvedbe Film Noira možete i sami preslušati na Youtube kanalu pod imenom Tony Barry.

Iako im je glazba strast i želja im je baviti se isključivo njome, finacijska je situacija takva da moraju na druge načine zarađivati novac. Tako se Hrvoje bavi grafičkim web dizajnom, Ivica i Tomislav su studenti, a Glista je ekonomski freelancer. Stoga im poželimo sreću na budućim natjecanjima, naročito na HR demo klubu, jer to pretpostavlja snimanje albuma i medijsku podršku, a samim time i dolazak do šire publike te potencijalni uspjeh.

Svi vi koji želite da se nešto na HRglazbenoj sceni promijeni, da se mladi neafimirani bendovi s kvalitetnom glazbom probiju, dođite 14. svibnja u Tvornicu i podržite Film Noir te ostale bandove. Poruka je upućena prvenstveno splitskim studentima u Zagrebu.

FOTO: FILM NOIR